Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са ответници

...
Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са ответници
Коментари Харесай

Институционален произвол. Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 000 лв.

Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са ответници по иск за обезщетение от общо 60 000 лева, заведен за морални вреди от Николай и Евгения Баневи пред Софийския градски съд (СГС).

Претенциите на двамата съпрузи са във връзка писмо, подписано от Гешев, заместничките му Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и шефа на националното разследване Борислав Сарафов и изпратено на и задгранични посланици.

В него управлението на държавното обвиняване се оплакваше от политически напън, упражняван върху прокуратурата от актуалната ръководеща коалиция на "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".

Според семейство Банев наличието на въпросното писмо е позорящо за тях, описвайки ги като "олигарси ", "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". В желае им се отбелязва и че, определяйки ги като "отговорни " за закононарушения, управлението на прокуратурата нарушава презумпцията им за непорочност, защото по отношение на двамата досега няма влезнала в действие присъда. Това нарушаване е несъмнено в желае като "рецидивиращ институционален произвол ".

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 година, директно преди да се качат на полет за България, който бяха резервирали предния месец. При ареста си Баневи бяха с трите си малолетни деца. До задържането им се стигна, откакто прокуратурата им повдигна задочни обвинявания и ги разгласи за интернационално търсене.

По това време Гешев беше заместител на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и началник на Специализираната прокуратура.

През октомври в Страсбург (ЕСПЧ) присъди на фамилията обезщетение от 20 000 лева поради нарушаване на презумпцията за невиновност, в това число поради изявление на Гешев от 2018 година, както и поради продължителността на ареста на Николай Банев.

След връщането им в България Николай Банев остана зад решетките две години и седем месеца, а брачната половинка му Евгения беше освободена през 2019 година поради неотложно оперативно лекуване. В момента Банев се намира под домакински арест, поради което Европейски съд по правата на човека означи като "тревожна " продължителността на задържането му.

Двамата съпрузи са представлявани по делото им против управлението на прокуратурата от известния правозащитен юрист Михаил Екимджиев. По думите му пред " клиентите му считат споменаването им в писмото на Гешев и заместниците му за арогантна корист с право и следващо нарушаване на презумпцията за непорочност.

"Този иск изобличава юридическата мизерия и моралната неплатежоспособност на управлението на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия правосъден съвет, който позволява такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат управителни позиции макар условието на закона всеки магистрат да има високи профeсионални и морални качества ", разяснява Екимджиев, представен от.

Той акцентира, че за разлика от досегашните каузи, завеждани против държавното обвиняване от потърпевши от дейностите му, в този случай искът е предявен персонално против основния прокурор и неговите заместници. От думите на Екимджиев стана ясно още, че в това време във вторник в Европейски съд по правата на човека е изпратена нова тъжба на Баневи против България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР