Главният прокурор Иван Гешев © Велко Ангелов Грипната епидемия обхваща

...
Главният прокурор Иван Гешев © Велко Ангелов Грипната епидемия обхваща
Коментари Харесай

Вечерни новини: Гешев сондира КС за проверки срещу президента, бизнесът е песимист за глобалния растеж

Главният прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов Грипната зараза обгръща от ден на ден области в страната. Ваканцията - също. От през днешния ден тя е в действие в областите София-град, Бургас и Хасково. От на следващия ден - и в Пловдив. В седем области в Западна България се чакат рискови поледици - разгласен е жълт код.

В Китай новият ковид взема нови жертви. Европейската комисия изрази подготвеност да поддържа страните от Европейски Съюз, които решат да изтеглят жителите си от Китай. От българския Национален център по заразни и паразитни области оповестиха, че към този момент са поръчани реактивите, които могат да го разпознават при болен човек. Очаква се да дойдат до седмици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И безводието в Перник взема нови " жертви " - арестувани са някогашен шеф на ВиК сдружението и някогашен краткотраен кмет.

Първи ден на последната седмица на Англия в Европейски Съюз.

ШЕСТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Гешев пита Конституционния съд може ли да образува каузи против президента

Конституционният съд образува дело за пояснение на текста от Конституцията за президентския имунитет във връзка запитване на новия основен прокурор Иван Гешев, който се интересува до каква степен се простират рамките на президентския имунитет . По създание основният прокурор желае пояснение на " държавна измяна " и що е " нарушаване на конституцията " - двете учредения, на които може да се желае импийчмънт на президента и вицепрезидента. Зад питането прозира и стинския въпрос на Гешев - а точно може ли прокуратурата да образува досъдебно произвеждане против президента и вицепрезидента, а незабавно по-късно да го спре и да го остави да стои " на трупчета " до момента в който изтече мандатът им.

Песимизъм внезапно обзе световния бизнес

Рязък спад на оптимизма измежду фирмите в световен мащаб до седемгодишен най-малко при започване на годината регистрира изследването на консултантската компания PwC, откакто преди две години увереността на бизнеса в световния стопански напредък бе рекордно висока . Над половината от интервюираните 1581 изпълнителни шефове по света смятат, че световният напредък ще се забави , а преди две години сходни настройки имаха едвам 5%. Влошаването е във всички райони , включително и Централна и Източна Европа, където е и България, а казусът в световен мащаб е несигурността , до момента в който в нашия район фирмите показват като проблеми свръхрегулацията, неналичието на основни умения и непредсказуемите политики .

Прокуратурата задържа някогашния началник на ВиК Перник и краткотраен кмет

Бившият шеф на ВиК - Перник Иван Витанов и и.д. кмета на Перник по време на изборите Севделина Ковачева са арестувани за 72 часа от Специализираната прокуратура, откакто през днешния ден са били извикани на разпит. Витанов е упрекнат за умишлена занемареност и подписване на неизгодна договорка за разходомера на водата на бент. " Студена ", а Ковачева - за длъжностно закононарушение , защото не е въвела режим за водоподаването, макар че е знаела за мощно понижения дебит на язовира. Така броят на упрекнатите за водната рецесия нараства до трима, като първи бе някогашният екоминистър Нено Димов , който е в ареста от 9 януари също с обвиняване за занемареност.

Протестиращи за Перник разрушават вратата на Министерство на регионалното развитие, полицията ги пръска със спрей

Фотограф: Юлия Лазарова
Междувременно оповестеният митинг пред постройката на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) поради водната рецесия в Перник бе презвет и политизиран от варненската националистическа партия " Възраждане " на Костадин Костадинов. Протестиращите настояха за оставка и на министър Петя Аврамова , защото Министерство на регионалното развитие е принципал на държавните ВиК-дружества, само че против Аврамова няма повдигнати обвинявания. Протестиращи са пробвали да пробият полицейския кордон и да влязат в постройката, при което са счупили входната врата на министерството , а полицията ги е напръскала с пикантен спрей . Двама служители на реда са потърпевши от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, оповестиха и от Министерство на вътрешните работи.

Петролът поевтиня с 3% поради китайския вирус

Петролът стартира седмицата с намаляване от близо 3% - брентът падна до 58.20 $ за барел, а американският лек – до 52.60 $, поради опасенията, че разпространяването на новия китайски вирус ще докара до по-малко търсене на суровината . При отварянето на американските пазари спадът беше стеснен до към 2%. Финансовите пазари също започнаха на алено , като показателите на водещите тържища в Европа – в Лондон, Париж и Франкфурт, се намалиха в диапазона от 2.2% до 2.5%. Уолстрийт отвори със спад от над 1.5% на показателите. Междувременно Китай отдели 9 милиарда $ и удължи ваканцията в страната в опит да ограничи болестта , откакто броят на умрелите надмина 80 души .

Меркел ще упорства Европейски Съюз да реши през март за началото на договарянията със Северна Македония и Албания

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи, че ще упорства пред европейските водачи да стартират договаряния със Северна Македония и Албания и решението да бъде взето по време на срещата на върха през март, съобщи Reuters. Преди срещата си с албанския министър председател Еди Рама в Берлин тя сподели, че и двете страни са постигнали доста. Скопие и Тирана не получиха дата за договаряния през октомври предходната година - при Албания съпротивата беше на няколко страни и беше обвързвана с политическата конюнктура и корупцията в страната . При Северна Македония главният съперник е Франция , съгласно която Европейски Съюз първо би трябвало да се " самореформира " и да промени метода, по който се уголемява и води договаряния за участие.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Морето изхвърли тръба за заустване на мръсната вода на Созопол

[Irina Karabadjakova/FB]
Морето изхвърли на плажа на ‘Златна рибка " част от тръбата за заустване на мръсни води от Созопол и тормози локалните поданици от възможна екокатастрофа. Съоръжението е част от мрежата за отклоняване в морето за дълбоководно заустване на отпадните води от пречиствателната станция на града . От общинската администрация успокоиха, че риск няма, тъй като през тръбата са зауствани единствено пречистени води, като самата пречиствателна станция работи обикновено. Проектът на стойност 75 млн. лева , който е приключен през 2015 година, още е в гаранция и изпълнителят " Главболгарстрой " щял да я възвърне за своя сметка, оповестяват от общината.

СЪБИТИЯ, КОИТО СЛЕДИМ

Бизнесът среща държавното управление

Утре в в хотел " Балкан " в София ще се организира 14-о издание на Годишната среща на бизнеса с държавното управление , проведена от " Капитал ". В нея присъединяване ще вземат министър председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, общественият министър Деница Сачева и други Те ще дават отговор на въпроси за развиването на България в изискванията на забавящ се растеж на световната стопанска система и провокации като Зелената договорка .

Как пораства стопанската система на районите в България

В каква посока се развиват областите на страната би трябвало да покаже на следващия ден статистиката за районния Брутният вътрешен продукт за 2018 година Традиционно водач е столицата и изключително секторът на услугите, само че през 2017 година Враца зае лидерската позиция с 19.7% нарастване на Брутният вътрешен продукт по отношение на 2016 година

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кой взе тазгодишните " Грами "

[Reuters]
Поп певицата Били Айлиш е огромният победител на тазгодишните музикални награди " Грами ", измествайки Тейлър Суифт като най-младия реализатор , който печели влиятелното музикално отличие. 18-годишната тийн звезда завоюва пет оценки , измежду които за най-хубав нов реализатор, за най-хубав албум и за и най-хубава ария - Bad Guy. Лизо завоюва " Грами " за най-хубаво вокално соло за песента си Truth Hurts. В своята тирада тя приказва за това по какъв начин музиката е в положение да оказва помощ на хората.

Cage The Elephant сграбчиха оценката за рок албум на годината със Social Cues, а Igor на Тайлър стана рап албум на годината. Таня Тъкър пък получи наградата за кънтри албум на годината за While I`m Livin.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР