Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите

...
Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите
Коментари Харесай

Великобритания има време до петък да реши за ирландската граница след Брекзит

Главният договарящ на Европейския съюз за Брекзит сподели на страните членки, че английското държавно управление има време до петък, с цел да контракти договорка за ирландската граница, съобщи " Гардиън ".

В противоположен случай договарянията няма да се придвижат към идващия стадий.

Барние съобщи пред посланиците на Европейски Съюз, че по информация от Даунинг стрийт се изготвя евентуално решение, което да може да задоволи както северноирландската Демократична юнионистка партия, по този начин и Република Ирландия, само че към момента не е подписано от засегнатите страни.

В петък вечерта е планувана нова среща на дипломатите от 27-те страни членки, в случай че Англия откри съглашение с юнионистите по въпроса за избягването на " твърдата граница " със Северна Ирландия.

Ако Лондон не контракти обща позиция с Европейската комисия до петък, страните членки са уведомили Барние, че няма да разполагат с задоволително време, с цел да я занесат в столиците си за разискване преди основния Европейски съвет идната седмица.

При този сюжет водачите още веднъж ще заявят, че няма задоволителен прогрес по въпросите за правата на жителите, финансовите договорености и ирландската граница, с цел да се премине към диалози за търговията и преходния интервал.

Ако това се случи, идната опция за разискване на изискванията за преходния интервал ще бъде вероятно след Европейския съвет през март.

Възможно е водачите да свикат изключителна среща през януари или февруари, с цел да се схванат да придвижат диалозите напред. Но колкото повече английското държавно управление се бави с това да предложи сигурност за изискванията за търговията след март 2019 година, толкоз повече риск има компаниите да вземат решения, които да ощетят английската стопанска система.

По думите на ирландския министър председател Лео Варадакар Мей желае да се върне с текст довечера или на следващия ден. Според източници от партията на юнионистите обаче диалозите може да се изместят към януари.

Тази седмица договарянията за ирландската граница след Брекзит се провалиха в последния миг, защото юнионистите, които поддържат държавното управление на премиера Тереза Мей, отхвърлиха планувания от Даунинг стрийт ангажимент Северна Ирландия да остане обвързана с европейските регулации.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР