Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи на

...
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи на
Коментари Харесай

Барние: Споразумението за Брекзит може да бъде ратифицирано до 31 октомври

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние заяви на конференция след постигнатото съглашение с Англия за Брекзит, че договорката може да бъде утвърдена до 31 октомври , написа " Гардиън ".

Барние удостовери, че е реализирано съглашение с Лондон. Той означи, че министър председателят Борис Джонсън ще показа договореностите на срещата на върха на Европейски Съюз по-късно довечера.
 Англия и Европейски Съюз се споразумяха за Брекзит онлайн
Англия и Европейски Съюз се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и съглашение - имаме съглашение, удостовери ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Той разясни, че през днешния ден няма да има ратификация в Европейския съвет, само че Съветът ще може да излезе с рекомендация. По думите му Съветът би трябвало публично да одобри съглашението, откакто Европейският парламент го ратифицира.

Не би трябвало да има изненада тук, счита той и добави, че е направил това, което би трябвало да стори, с цел да подсигурява, че страните членки са добре осведомени.
 Снимка 448208
Източник:

По думите му текстът би трябвало да даде " юридическа сигурност " , изключително за жителите, които постоянно са били и ще останат приоритет за Европейски Съюз.

Дипломатът разкри, че преходният интервал ще продължи до края на 2020 година , само че може да бъде продължен с още една или две години, в случай че бъде реализирано съглашение.

Барние удостовери, че Демократичната юнионистка партия губи правото си на несъгласие дали договореностите за Северна Ирландия да влязат в действие . Според оферти по-рано този месец проект от Борис Джонсън, новият проект за Северна Ирландия ще влезе в мощ единствено след гласоподаване в локалния парламент , при което Демократичната юнионистка партия ще има право на несъгласие.

Той добави, че Европейски Съюз желае границата на остров Ирландия да остане отворена , да се отбрани цялата стопанска система и целостта на единния пазар.

Важно е Борис Джонсън да държи Северна Ирландия в митническата територия на Англия.

Мишел Барние сподели още, че договарянията по проблема са били тежки, само че са постигнали съглашение от четири елементи.

Първо , регулациите на Европейски Съюз ще се ползват за всички артикули в Северна Ирландия. Това значи инспекции на границата. Второ , Северна Ирландия остава в митническата територия на Англия, затова ще се възползва от комерсиалната политика на Обединеното кралство. Но ще бъде входна точка за единния пазар. Така Англия ще постанова английски мита на артикули от трети страни стига стоките, влизащи в Северна Ирландия, не са пред риск да попаднат на единния пазар. Ако има риск да влязат в единния пазар, Европейски Съюз ще наложи мита. Трето , касае се за Данък добавена стойност, проектът ще поддържа целостта на единния пазар , до момента в който в това време се почитат дигигателните стремежи на Обединеното кралство. И четвърто , ще има механизъм за единодушие. Четири години след влизане в действие на договореностите Народното събрание на Северна Ирландия ще реши с просто болшинство дали тези договорености да останат в действие.

Според него съглашението е " заслужено и рационално ".

Борис Джонсън съобщи, че е убеден, че може да прокара съглашението в английския парламент , сподели още Барние.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит разкри, че в Северна Ирландия ще има взаимна комисия, която ще получи мандат.

Това е уравновесено съглашение. Възможно най-хубавото, безапелационен е той и добави, че защитният механизъм е сменен с нов метод.

Това е динамичен компромис сред Англия и Европейски Съюз, означи още Барние.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР