Главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилън За четвърта поредна

...
Главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилън За четвърта поредна
Коментари Харесай

Walmart остава най-голямата компания в света

Главният изпълнителен шеф на Walmart Дъг Макмилън

За четвърта поредна година Walmart оглавява класацията на списание Fortune за най-големите компании в света. С приходите си от 485 милиарда $ за миналите 12 месеца, въз основата на които се прави подреждането, ритейл колосът е без конкуренция в челото на Fortune Global 500. За съпоставяне – оборотът на китайския държавен енергиен снабдител State Grid, който заема второто място, е със 17 милиарда $ по-нисък, означават създателите на класацията.

Доскорошните обичайни съперници на Walmart за лидерската позиция Shell и Exxon също осезаемо отстъпват, като даже и обединени, приходите им са по-малки от тези на веригата хипермаркети. Така, откакто пет години бяха окупирали върха на подреждането, в този момент холандският петролен колос Royal Dutch Shell слиза до 7-о място, а американският петролен тръст Exxon затваря челната десетка на най-големите сдружения в света.

Комфортната преднина обаче напълно не значи, че ритейл колосът може да почива на лаврите си, показва основният редактор на Fortune Алан Мъри. Американският онлайн търговец на дребно Amazon се носи с шеметна скорост нагоре в подреждането, като към този момент доближава 22-ата позиция спрямо 44-о място преди година и 340-о при започване на десетилетието. Китайският интернет ритейлър Alibaba също влиза в играта, като тази година за първи път съумява да откри място в класацията и заема 462-а позиция. От китайската компания към този момент настояват, че продават повече артикули от Walmart, само че не всички от тях минават през инвентара й, заради което не всички от продажбите се регистрират като доходи. Така заявеният от Alibaba оборот е почти една двадесета част от постъпленията на Walmart, изясняват от Fortune.

Общо за 2016 година най-големите 500 компании в света са отчели доходи от 27.7 трлн. $, а облагата за интервала е 1.5 трлн. $. Дружествата от класацията са работодатели на 67 млн. души по целия свят, въпреки и юридически да са представители на 34 страни.

В своеобразното състезание на нациите сред Съединени американски щати и Китай преимуществото остава на страната на Щатите, където са регистрирани 132 от 500-те световни корпоративни колоса (при 134 преди година), по отношение на 109 в Китай (103 преди година).

Лидер в подреждането по облага за 2016 година е американският софтуерен колос Apple, чийто позитивен финансов резултат за миналите 12 месеца възлиза на 45.7 милиарда $.Топ 10
доходи, в милиарда $

1. Walmart, Съединени американски щати, 485.9
2. State Grid, Китай, 315.2
3. Sinopec Group, Китай, 267.5
4. China National Petroleum, Китай, 262.6
5. Toyota Motor, Япония, 254.7
6. Volkswagen, Германия, 240.3
7. Royal Dutch Shell, Холандия 240
8. Berkshire Hathaway, Съединени американски щати, 223.6
9. Apple, Съединени американски щати, 215.6
10. Exxon Mobil, Съединени американски щати, 205
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР