Главният изпълнителен директор на Тесла - Илон Мъск - обяви,

...
Главният изпълнителен директор на Тесла - Илон Мъск - обяви,
Коментари Харесай

Илон Мъск закопа Bitcoin

Главният изпълнителен шеф на " Тесла " - Илон Мъск - разгласи, че производителят на електрически транспортни средства анулира решението си да продава коли против Bitcoin, предизвиквайки сериозен ценови срив на виртуалната валута. В известие в " Туитър " на 13 май Мъск обоснова обрата със сериозната си паника от " възходящата приложимост на изкопаеми горива за добива и транзакциите на цифровата монета ". Същевременно, той не изключи опцията " Тесла " да приема други криптовалути, в това число Ethereum и Dogecoin, в случай че те употребяват по-малко сила. Мъск увери, че компанията му няма да продаде към този момент добитите Bitcoins.  

Новината смъкна с 15% пазарната оценка на цифровите пари - до малко над 46 хиляди щ. $. Впоследствие те компенсираха част от загубите и в обедните часове на 13 май се търгуваха наоколо до 49500 $. Въпреки отстъплението, Bitcoin е поскъпнала над пет пъти през последната година. 

Завоят на 180% на Мъск се случва три месеца откакто на 8 февруари той разгласи, че е купил Bitcoin за 1.5 милиарда щ. $ и възнамерява да приема цифровите пари като платежно средство за създадените от " Тесла " коли. Това известие легитимира в допълнение монетата като средство за разплащания и за вложения и изстреля цената й с цели 17% в границите на деня - до рекордните тогава 44220 щ. $.

В уеб страницата на " Тесла ", в който има специфична страница в поддръжка на Bitcoin, се показва, че тя е единствената криптовалута, която компанията приема на територията на Съединени американски щати. Междувременно, Мъск от време на време " се заиграваше " с Dogecoin - " шеговитата " виртуалната монета с образа на симпатично куче - за която попита на 11 май клиентите си " дали биха желали " Тесла " да приема и нея ".

Популярността на Bitcoin набъбна откакто " Мастъркард ", " Бенк ъф Ню Йорк Мелън " и други компании започнаха съответни ограничения, с цел да улеснят клиентите си да влагат в криптовалути. Резултатът беше скок на виртуалната монета от жестоко 29 хиляди щ. $ в края на предходната година до съвсем 65 хиляди $ през април. 

Добиването на Bitcoin към този момент употребява 66 пъти повече електричество в сравнение с в края на 2015-а, а въглеродните излъчвания, отделяни в процеса, евентуално ще стартират да се наблюдават под лупа, сочи разбор на " Ситигруп ". Инвестиционната компания на Кейти Уд - " Арк инвестмънт мениджмънт ", пък разгласява проучване през април, в което се твърди, че " копаенето " на криптовалути може да подтиква вложенията в слънчеви панели и да вкара в електропреносната система по-големи количества сила, създадена от възобновими източници. 

От разменени в обществената мрежа отзиви сред основателя на " Туитър " - Джак Дорси, и Илон Мъск, излиза наяве, че и двамата са съгласни със заключенето, че Bitcoin " подтиква генерирането на чиста енергия ". Което прави необяснимо и смущаващо решението на Мъск от 13 май да не употребява Bitcoin поради прекомерното ползване на електричество.

Засега не е ясно каква е същинската причина за промяната на курса на " Тесла " във връзка с виртуалната монета. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР