Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек разширява бизнеса на

...
Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек разширява бизнеса на
Коментари Харесай

Spotify увеличава приходите и абонатите

Главният изпълнителен шеф на Spotify Даниел Ек уголемява бизнеса на компанията.

Шведската компания за музикален стрийминг Spotify Technology регистрира по-добри финансови резултати през второто тримесечие, откакто е съумяла да си обезпечи повече платени клиенти за премиум услугата ѝ.

Повече платени клиенти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дружеството разгласи, че към този момент има 108 млн. премиум клиенти, което е 30% повече на годишна база, само че е малко под упованията на анализаторите от 108.5 млн. Приходите от премиум клиенти, които обезпечават към 90% от общите приходи, са се покачили до 1.5 милиарда евро през интервала.

Месечно дейните клиенти, които включват потребителите на безплатната версия, са повишените с 29% до 232 млн. и са над упованията за 227.7 млн. на Refinitiv. Spotify чака през третото тримесечие този брой да доближи сред 240 и 245 млн.

След като пусна музикалната си услуга преди повече от 10 години, Spotify съумя в огромна степен да промени метода, по който хората слушат музика. Компанията обаче към момента не може да се пребори с конкуренция от Apple и други играчи.

Приходите през второто тримесечие са нарастнали до 1.67 милиарда евро при 1.27 милиарда година по-рано. Резултатът е над прогнозите за 1.64 милиарда евро съгласно Refinitiv.

Нетната загуба е намаляла доста - до 76 млн. евро, или 0.42 евро на акция, спрямо 394 млн. евро, или 2.20 евро на акция, година по-рано. Предвижданията обаче бяха за по-добър резултат – загуба от 0.32 евро на акция.

Подкаст бизнесът се развива

Подкаст аудиторията на Spotify се усилва с 50% през тримесечието и съвсем се е удвоила от началото на годината. Това демонстрира, че инвестицията на компанията в този сегмент стартира да се изплаща, написа The Wall Street Journal. По-рано тази година Spotify закупи мрежата за подкастинг Gimlet Media, както и Anchor, която прави програмен продукт за основаване, издание и обезпечаване на доходи от подкасти. Шведската компания закупи и друга подкаст мрежа - Parcast.

При придобиването на Gimlet компанията съобщи, че чака да влага към 500 млн. $ в своя бизнес с подкасти, а изпълнителният шеф Даниел Ек предвижда, че 20% от всички слушания в платформата в последна сметка ще идват от подкасти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР