Главният изпълнителен директор на германската фондова борса - Теодор Ваймер

...
Главният изпълнителен директор на германската фондова борса - Теодор Ваймер
Коментари Харесай

Дойче бьорзе ще реформира DAX

Главният изпълнителен шеф на немската фондова борса - Теодор Ваймер - желае да се усили броя на компаниите, включени в базовия борсов показател на страната DAX и в него да влизат акциите единствено на рентабилни компании. Това е част от широкомащабната "реконсрукция " на показателя, наложена от счетоводния скандал в един от отпадналите му членове - "Уайъркард ".

"Дойче бьорзе " разгласи на 5 октомври оферти за серия от промени за инспектиране на разпоредбите за участие и за възстановяване на качеството на компаниите, участващи в елитния показател. Промените се случват на фона на напъните на немските регулатори да предотвратят повтаряне на пропуските на надзорниците, разрешили на "Уайъркард " да осчетоводи несъществуващи 1.9 милиарда евро в сметките си преди да подаде документи за неплатежоспособност на 26 юни - първият член на DAX, подхванал сходна стъпка. Замяната на платформата за разплащания с Delivery Hero в показателя също буди удивление измежду анализатори и вложители, тъй като хранителната група в никакъв случай не е генерирала облаги от основаването й през 2011-а.

Когато през 2018-а "Уайъркард " влиза в показателя на мястото на немския заемодател "Комерцбанк ", тя не извършва съществени условия за корпоративно ръководство. Надзорният ръб на финансово-технологичната компания няма одиторска комисия и регулярно пропуща изискваните по закон крайни периоди за издание на тримесечните и годишните финансови резултати.

Това стимулира "Дойче бьорзе " да предложи на 5 октомври единствено действително печеливши компании да бъдат допускани в DAX и тези, които не разгласяват в точния момент тримесечните си доклади да бъдат изключвани. Второто предложение е да се усили броя на участниците в показателя, с цел да не бъде той толкоз уязвим от непредвидени неблагополучия на обособени негови членове. Идеята на Ваймер е сегашният DAX 30 да стане DAX 40.

Селекционните критерии за показателя сега се концентрират само върху количествени критерии като пазарна капитализация и ликвидност. Със своите 30 участници DAX е един от най-малките базови борсови показатели в Европа спрямо 40-членните италиански FTSE MIB и френски CAC 40 и 100-членния британски FTSE 100.

Уве Щрайх - борсов пълководец в немския заемодател LBBW - изяснява, че размера на базовия народен борсов показател е частично плод на търсенето и предлагането на фирмени бумаги. "През 1988-а, когато е основан DAX, Германия има относително дребен брой регистрирани на борсата компании и по това време присъединяване на 30 члена е било по-скоро амбициозно начинание ", разяснява Щрайх. Той дбавя, че сега 50-членен DAX е напълно аргументиран.

Едрите вложители приветстват концепцията за разширение на показателя, тъй като то би понижило относителното тегло на сегашните участници. Кристиян Щренгер - експерт по корпоративно ръководство и някогашен началник на мениджъра на активи DWS - показва, че DAX би трябвало да се надгради, с цел да отговори на имиджа на "елита на немското стопанство ". За Щренгер концепциите за промени са стъпка в вярната посока и в хода на реализирането им би трябвало да се обсъдят доста елементи като да вземем за пример базовата оценка на рентабилността. Според специалиста фирмената облага преди заплащането на лихви, на налози, на преоценки и на обезценка "е по-скоро слаба база за оценка, която би трябвало да се укрепи с още критерии ".

Инвеститорите имат период до 4 ноември да дадат отговор на предложенията на "Дойче бьорзе ". Германският борсов оператор ще разгласява резултатите от консултациите и каквито и да било решения за промени до 23 ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР