Глaвният изпълнитeлeн дирeктoр нa Филип Мoриc Интeрнeшънъл Aндрe Кaлaнцoпулoc кoмeнтирa

...
Глaвният изпълнитeлeн дирeктoр нa Филип Мoриc Интeрнeшънъл Aндрe Кaлaнцoпулoc кoмeнтирa
Коментари Харесай

Над 15 милиона са вече потребителите на IQOS по света

Глaвният изпълнитeлeн дирeктoр нa Филип Мoриc Интeрнeшънъл Aндрe Кaлaнцoпулoc кoмeнтирa иcтoричecкoтo рeшeниe нa aмeрикaнcкия рeгулaтoр и смисъла му зa бъдeщeтo нa бизнeca c бeздимнитe прoдукти
Решението на Американската организация по храни и медикаменти (FDA ), че IQOS може да се предлага като артикул с модифициран риск, е първото по рода си. Смятате ли, че американската организация FDA ще бъдат последвани от останалите организации?
Надявам се, че да. Има огромен спор сред някой представители на публичното здраве и неправителствени организации, които още не одобряват този принцип, че в случай че има по-добри артикули, създадени са и са налични на пазара, то те би трябвало да бъдат налични за пълнолетните пушачи, които да имат избор. Защото в случай че такива артикули съществуват, подплатени са от научни данни, както процесът на Американската организация FDA ясно сподели, би трябвало ли поради идеологически или политически ползи да не предоставяме тези артикули на потребителите и пушачите да са изправени единствено пред два типа избор – или спираш или продължаваш да пушиш цигари. Знаем, и пушачите са наясно, че най-хубавият вид за здравето е да спреш, само че малко от тях съумяват. Също по този начин знаем, че сега имаме над 1 милиард пушачи и предвижданията на СЗО са този брой да се резервира до 2025 година и както споделих, в доста страни се доближава максимумът, който може да бъде реализиран посредством всички рестриктивни ограничения против цигарите. Така, че очевидното решение е тези артикули да бъдат разполагаем на пушачите.
През 2016 заявихте упоритостта всички пушачи да преминат на по-добри научно потвърдени други възможности и да откажат изцяло цигари. На какъв стадий от постигането на тази цел сте сега?
Смятам, че напредваме добре. Както доста пъти съм казвал, ние нямаме единствено един артикул. Първо пуснахме бездимното устройство за нагряване на тютюн IQOS, заради това, че усетът и никотинът, който се доставя при използването му е подобен с този при цигарите. Въпреки, че усетът на бездимен артикул в никакъв случай не може да е като при цигарите, тъй като при тези устройства са отстранени доста от токсичните субстанции, които имат усет, както и твърдите неизгорели частици, които също имат усет, въпреки всичко това е най-близкият усет до този на цигарите. Затова създаваме портфолио, което да подкрепя пушачите да преминат изцяло на по-добри други възможности. За да реализираме това е значимо да имаме съдействие с регулаторите. Aмбициятa ни e тeзи прoдукти дa фoрмирaт нaд 40% oт прихoдитe ни дo 2025. Минaлaтa гoдинa тe бяхa мaлкo пoд 20%. Плaнът ни e 40 милиoнa пушaчи дa ca прeминaли нaпълнo нa тeзи прoдукти дo 2025. Ceгa тoвa ca нaд 11 милиoнa души, а общо над 15 милиона са потребителите на IQOS по света. Aкo имaмe пoдкрeпaтa нa рeгулaтoритe, тoвa мoжe дa ce cлучи и пo-бързo.

След като към този момент имат позволение от водеща международна организация като американската FDA, планирате ли да започнете да продавате IQOS в аптеките?
За мен аптеките са един канал. В Съединени американски щати да вземем за пример цигари можеш да си купиш и от дрогериите. Трудно е да убедиш един пушач да се откаже, само че също по този начин е мъчно и да го убедиш да премине на различен артикул. Защото пушачите обичат ритуала, обичат усета на тези артикули. Въпреки, че IQOS доставя същото количество никотин, чуваме доста консуматори да споделят, че усетът е друг от този на цигарите. Макар, че съгласно мен усетът при IQOS е доста по-добър, за пушачите той е друг. Всяко изпитание и всеки канал, който може да се употребява, ще бъде употребен, само че няма да има един извънреден канал. Доверието към аптеките е огромно, само че логиката на психиката на пушача, която познаваме от никотин-заместващите лечения, е че той счита, че по този метод бива третиран като болен човек. Да върви до аптека, когато става дума за артикул за наслаждение, въпреки всичко може би няма да бъде най-удачният метод. От друга страна, когато продуктът е научно потвърден, фармацевтът може да го предложи на тези, които попитат. Но като цяло, това, което е нужно като почтена, ясна и незаблуждаваща информация към потребителите, с цел да преминат на тези други възможности, би трябвало да се употребява.
След като има решение на американската организация FDA за понижено излагане на нездравословни субстанции при IQOS , както тъкмо е нужно, с цел да покажете точното понижение на риска за всяко настрана заболяване при прекосяването на бездимния артикул?
Ако сте представител на държавното управление и кажете „ ще разреша тези артикули, единствено в случай че има задоволително епидемиологични данни “, тогава ще изпуснете опцията да имате епидемиология от своята страна. Ако чакате 10 години, с цел да получите епидемиология от други страни, като Съединени американски щати и Англия, то ще се окаже, че сте изгубили 10 години за публичното здраве. Можете да се скриете зад репликата „ желаеме 100% сигурност “, само че това не може да стане при никоя иновация. Няма по какъв начин да има 100% сигурност. Нямаме концепция, дали след години слънчевите панели ще са по-добрата опция от въглищата. Но се уповаваме на наличните данни и споделяме, че ще следим епидемиологията. Но по какъв начин можеш да получиш епидемиология? Единият метод е да започнеш посредством лечебните заведения, питайки хората не просто „ пушиш ли или не “, а „ пушиш ли цигари, ползваш ли е-цигари, ползваш ли нагреваеми произведения “. По този метод ще имаме подредба и ще знаем какво се случва. И това е първата стъпка, което може да се направи от здравната общественост. След това би трябвало да създадем това, което направи американската организация FDA. Продуктите би трябвало да се контролират освен преди да се пуснат на пазара, само че и по-късно. Трябва да се следи кой го употребява, от кого се употребява, да се вършат епидемиологична изследвания дружно с производителите. Не по-различно от това, което се прави с медикаментите. Пуска се лекарството и по-късно се следи за резултатите в следпазарните изследвания. Същият е процесът, който е доста добре прочут и не изключително друг. Затова се надяваме държавните управления и регулаторите да основат развой, при които да внесем нужните доказателства преди продуктите да бъдат пуснати на пазара, да направляваме използването от малолетни и непушачи, което е доста вярно, и след време да имаме доказателства, че тези артикули, в безспорни стойности, понижават с X сърдечно-съдовите болести, с Y % пулмологичните и със Z % онкологичните болести. Тогава всичко ще бъде ясно. Но преди да стартираме не можем да имаме данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР