Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни залага на водорода

...
Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни залага на водорода
Коментари Харесай

BP залага на водорода като гориво на бъдещето

Главният изпълнителен шеф на BP Бърнард Лууни залага на водорода за зареждане на бъдещите нисковъглеродни бизнеси, до момента в който държавните управления на огромните стопански системи натрупат пари за създаване на гориво за декарбонизация.

Водородът с ниски въглеродни излъчвания към този момент има огромна база от фенове и се чака да играе значима роля за понижаване на излъчванията на парникови газове от тежката индустрия и някои форми на превоз. Но производството му е скъпо и постоянно се нуждае от държавна поддръжка, с цел да се конкурира с изкопаемите горива, написа Reuters.

Съединените щати, да вземем за пример, оферират огромни тласъци за производството му според Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън на стойност 430 милиарда $.

BP реагира бързо и е в ранните стадии на обмисляне на огромен, нисковъглероден водороден център към своята рафинерия в Уайтинг, Индиана, сподели пред Reuters Томека Маклауд, новоназначеният началник за водородните разработки на BP в Съединените щати.

Когато Лууни встъпи в служба преди съвсем три години, той даде обещание да промени формата на BP и да понижи въглеродните излъчвания посредством понижаване на производството на петрол и газ и увеличение на възобновимите източници на сила. Той се готви да осведоми вложителите на 7 февруари до каква степен са стигнали проектите му.

Водородът ще има основна роля дружно с офшорната вятърна сила, споделиха източници от компанията пред Reuters.

BP промени структурата си, с цел да сътвори особено поделение за водород, ръководено от Фелипе Арбелаез, в което работят 150 чиновници. Освен това направи няколко вложения в огромни водородни планове, в това число в Австралия, Европа и Англия.

Компанията изследва и капацитета за създаване на зелен водород в Оман и също по този начин преглежда планове в Мавритания.

Но към този момент разноските на енергийния колос за нисковъглероден водород остават скромни. Очаква се да набъбнат до стотици милиони до края на десетилетието, когато плановете стартират да се извършват, споделиха източници от компанията.

BP похарчи почти една четвърт от своя бюджет на стойност 15.5 милиарда $ през 2022 година за нисковъглеродни бизнеси, в това число придобиването на американския производител на биогаз Archaea за 4.1 милиарда $, съгласно калкулации на Reuters.

Бърнард Лууни и ръководителят на отдела за възобновими енергийни източници на BP Аня-Изабел Доценрат ще разкрият през февруари задачата за произвеждане на чист водород за първи път. Те желаят да вземат 10% дял от водорода на „ главните пазари “ до 2030 година, споделиха източници от компанията.

Водородът ще бъде огромен фокус и се движи доста по-бързо, в сравнение с в миналото сме предполагали “, сподели основният финансов шеф Мъри Очинклос пред Reuters предишния месец.

По-голямата част от водорода сега се употребява в рафинирането на нефт и производството на торове и нормално се получава посредством изгаряне на природен газ – мощно замърсяващ развой, прочут като сив водород.

Но сивият водород става наследник, в случай че се уловят замърсяващите излъчвания. Съществува и зелен водород, който се получава посредством делене на молекулата на водата посредством електролиза, захранвана от възобновими източници.

За да разшири бизнеса си със наследник водород, BP разчита на своя опит в петрола и газа за създаване на уреди за хващане и предпазване на въглерод, където той се складира в изчерпани резервоари.

Освен компанията възнамерява да усили потенциала си за произвеждане на сила от възобновими източници до 50 гигавата до 2030 година, които ще бъдат употребявани частично за зареждане на електролизаторите.

BP отхвърли да разяснява дали ще сложи цел за произвеждане на водород или проектите си за разноски за водород.
Данъчни заеми
Проектът на BP в нейната рафинерия в Уайтинг в началото ще размени към 200 000 тона сив водород, употребен от рафинерията всяка година, със наследник водород, сподели Маклауд. Проектът може да стартира да действа до 2026 – 2027 година и да бъде уголемен до зелен водород.

Нашият фокус в Съединени американски щати, както и в целия свят, е по какъв начин да декарбонизираме и преосмислим личните си активи “, сподели тя.

Нисковъглеродното гориво ще бъде употребявано във втората фаза от други тежки промишлености в региона, с цел да се понижат с към 36 милиона тона CO2 отделяните там излъчвания всяка година.

Проектът ще разчита на дотации, наблягайки предизвикването пред водорода в конкуренцията му с по-евтините изкопаеми горива.

IRA предлага 3 $ на кг данъчен заем за чист водород, което довежда зеления водород до номинална или даже под номиналната цена на сивия и синия водород, съгласно анализатори.

С данъчните заеми за произвеждане на водород, които в този момент са в действие, това ще разреши на зеления водород да бъде доста по-конкурентоспособен “, сподели Маклауд.

Субсидиите в началото ще разрешат на зеления и синия водород да се конкурират със сивия, позволявайки на потребителите да преминат към по-чисто гориво.

„ Ръстът на търсенето на нови водородни приложения ще бъде функционалност на конкурентоспособността на разноските “, сподели Анди Брогън, световен началник на петрола и газа в EY.

Има материални съставни елементи на търсенето на сила, при които водородът е единствената явна софтуерно жизнеспособна опция на въглеродно-интензивните варианти “, сподели Брогън. „ Те обаче постоянно са чувствителни към цената, тъй че бързото ускоряване ще зависи от разноските. “

BP към този момент е един от най-големите вложители във водородни планове измежду най-големите петролни и газови компании в света, в това число Shell, TotalEnergies, Repsol и италианската Eni, съгласно доставчика на данни Globaldata.

BP закупи през юни 40.5% дял в план за възобновима сила от 26 гигавата в Австралия, който може да създава зелен водород. Той създава два плана във Англия, където цели да създава 1.5 гигавата наследник и зелен водород до 2030 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениКомпании 32 BP залага на водорода като гориво на бъдещето Политика 2174 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ To:know 660 Какво e Шенген – зоната на свободно придвижване? Туризъм 692 Туризмът към този момент е „ първокласно занятие “: Какво се случва с сектора? Компании 11676 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 7398 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Телекомуникации 6470 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Политика 5808 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиToyota ще създава водорoден пикап„ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в БългарияПървият Rope Tow парк за сноубордисти отваря в БългарияБългария и еврозоната – преимущества и благоприятни условия Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР