Главният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че

...
Главният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че
Коментари Харесай

Бившият шеф на ФБР отнесе критики за разследването за имейлите на Клинтън

Главният контрольор на министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че дейностите на някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми преди президентските избори през 2016 година са нарушили стандартите, само че не са били стимулирани от политически пристрастия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Главният контрольор показва това в собствен отчет.

Документът показва първата надпартийна позиция върху събитията тъкмо преди изборите, пратили Доналд Тръмп в Белия дом, в това число за оповестеното от Коми по това време обновяване от федералните на следствието за имейлите на Хилари Клинтън.

Според някои представители на Демократическата партия това решение е коствало на Клинтън изборите, даже въпреки и няколко дни по-късно Коми да разгласи, че няма никакво закононарушение при потреблението от нея на частен сървър за имейл кореспонденцията й, до момента в който е била държавен секретар.

Тези " стандарти ", които се имат поради в отчета, включват практиката на министерството да се отхвърля коментар, когато става дума за неприключило разследване и да се заобикалят дейности, които биха могли да повлияят на директно идни избори.

Според отчета дейностите на Коми по случая " Клинтън " се отклоняват " по очевиден и фрапантен метод от стандартите на ФБР и министерството (на правосъдието) ".

Но там се споделя и че основният контрольор не е разкрил никакви доказателства заключенията на Коми или някой различен от прокурорите да са били пристрастни.

Въпреки всичко " тези решения са се отразили по негативен метод на облика на ФБР и министерството като органи на правораздаването ", се споделя още в отчета.

В него се отбелязва и че въпреки и ФБР да има известност на безпристристрастност, основният контрольор е разкрил, че няколко чиновници на бюрото, които са имали извънредно значими функции в следствието, са изпращали политически известия. Това съгласно документа е основало чувство за пристрастност и е породило въпроси за тяхната обективност.

В документа се разкрива да вземем за пример необявявано преди този момент текстово известие сред някогашните чиновници на ФБР Питър Стързок и Лиза Пейдж, в което Стързок споделя " Ще попречим " на Тръмп да стане президент. Съобщението е в отговор на друго, изпратено преди този момент от Пейдж, в което тя написа: " Тръмп в никакъв случай няма да стане президент, нали по този начин? Нали?! "

В отчета написа, че тези известия приказват за " подготвеност за предприемане на публични дейности за да се повлияе на изборните шансове на претендент за президент ". Допълва се, че това е в прорез с " основополагащите полезности на ФБР и министерството на правораздаването ".

Главният контрольор и преди този момент е откривал проклинтъновски известия сред двамата, което подхрани изказванията на Тръмп за пристрастно отношение против него във ФБР.

Първоначалното следствие за имейлите на Клинтън стартира през 2015 година, откакто се разбра, че като държавен секретар е употребила частен сървър в нарушаване на разпоредбите на Държавния департамент. През юли 2016 година беше първият път, в който Коми заключи, че въпреки и потреблението от Клинтън на частен сървър да демонстрира неприятна преценка, това не съставлява закононарушение и предложи да не й бъдат повдигани обвинявания.

Това беше и една от посочените аргументи Тръмп да уволни Коми през май 2017 година Уволнението докара до назначението на специфичен прокурор Робърт Мълър, който да проверява дали президентът е попречил правораздаването в следствието за съветска интервенция в президентските избори.

Днес Тръмп е бил известен за наличието на отчета. В свои изявления от по-рано този месец той даде да се разбере, че с неспокойствие чака документа.

По-рано през днешния ден, часове преди да бъдат огласен отчетът, Тръмп написа в Туитър, че следствието за съветска интервенция в изборите е " купчина отпадък ".

Той добави, че в този момент когато се е върнал от срещата на върха със Северна Корея, " за жалост, мисловният развой би трябвало да се върне към Лова на вещици ".

В обявата си Тръмп още веднъж упорства, че не е имало никакво съглашателство или възпрепятстване на правораздаването и че изказванията за закононарушение са изфабрикувани. Той упрекна демократите, че са измислили закононарушение и са платили " цяло положение, с цел да създадат тъй че това закононарушение да наподобява същинско ", и след това са влезнали в съглашателство, " с цел да може тази купчина отпадък да върви до живот по Фейк нюз ", написа президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР