Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очаква завръщането на

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очаква завръщането на
Коментари Харесай

Грипът иде през януари

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев чака завръщането на грипа, откакто последните две години, поради ограниченията за Covid-19, разпространяването му е било съществено забавено.

„ С грипните епидемии се срещаме всяка година, като се изключи последните две, защото ограниченията за коронавирус покриваха всички останали респираторни болести.

И сред самите вируси конкуренцията е жестока, само че този интервал свърши “, настоя той пред Българска национална телевизия.

По думите му към този момент има податки, че грипната зараза ще е малко по-интензивна, главно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия.

„ От Съединени американски щати оповестяват за малко по-рано начало на грипната зараза в Северна Америка, само че за момента не виждам нещо по-драматично, нещо друго или по-тежко протичане.

Вероятно ще бъде една естествена зараза “, настоя той.

У нас също се появиха към този момент първите грипни изолации, само че през други години е имало повече случаи.

„ Сега не са толкоз интензивни. Като всички вируси грипът се популяризира доста елементарно. Очаква се ускорение на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се чака пикът на епидемията “, сподели Кунчев и уточни, че и в този момент може да се имунизираме против грипа.

„ Очакванията ни към ковид към този момент най-малко се оправдават.

Излязоха 4-5 нови варианта на разновидността Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се доста елементарно, само че не провокират тежко протичане на болестта и висока смъртност.

Всъщност стартира да наподобява на естествените респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима “, изясни още основният държавен здравен контрольор.

По отношение на имунизацията против Covid-19 доцентът сподели, че всички пунктове, които са били построени по време на пандемията, не престават да работят главно в районните здравни инспекции, само че и в по-големите лечебни заведения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР