Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни защо страната

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни защо страната
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: „АстраЗенека“ е абсолютно приложима и при хода над 65 години


Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни за какво страната ни е поръчала по-големи количества от имунизацията на „ АстраЗенека “. В предаването „ Неделя 150 “ по БНР той разяснява, че в действителност разликата в поръчаните количества от Оксфордската ваксина и тези на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ напълно не е фрапантна: „ Става въпрос за сред 3 и 4 милиона дози. Информацията, която имаха всички страни, освен ние, когато се взимаше решението какво да се поръча, беше, че евентуално AstraZeneca ще получи първа позволение за приложимост и ще има най-голяма опция да даде тези количества. Това не се сбъдна. Освен това, методът на приложение на тази ваксина е доста по-улеснен. За другите се наложи да вършим незабавно нови хладилни вериги, нова логистика на целия развой. При тях е доста затруднено потреблението от страна на персоналните лекари, тъй като количествата, които могат да получат, са дребни “.

Кунчев бе безапелационен, че всички данни досега демонстрират, че имунизацията на „ АстраЗенека “ е безусловно използвана при хода над 65 години. Много повече информация за действието на препарата има след всеобщата имунизация в Шотландия. Оттам преди ден оповестиха, че успеваемостта на имунизацията още след първата доза е доста висока.

Доц. Ангел Кунчев предизвести, че навлизаме в трета вълна на епидемията, само че по думите му към този момент това е доста по-плавно от предходния път през есента.

„ Няма го експоненциално повишаване, което ни дава опция да сме малко по-демократични в ограниченията. Понатрупаха се и данни по тази причина доколко работата на хотелите, СПА центровете и заведенията в тях при съблюдаване на разпоредбите се оказват върху заболеваемостта и се оказа, че съвсем няма спомагателен риск при съблюдаване на разпоредбите. Колегите от тази промишленост вложиха много сила, сили и средства в това средата да е безвредна. Това работи и е дейно “, акцентира доцент Кунчев.

„ Знам какъв брой би било неприятно за всички притежатели на заведения, в случай че поработят 2-3 седмици или месец и по-късно бъдат затворени, само че пък в случай че обстановката стане нетърпима и заболеваемостта нарасне доста и лечебните заведения се изпълнят, ясно е, че ще се прибегне до такива ограничения “, уточни още основният държавен здравен контрольор.

По думите му данните досега демонстрират, че растежът на заболеваемостта не се дължи толкоз на по-меките или твърди ограничения, а на съществуването на новия вид на COVID-19.

" Посещението на ресторант за вечеря не крие особени опасности и ние се убедихме на база на практиката от това, което виждаме в СПА центровете. Не съм уверен, че това ще бъде спазено, не съм уверен, че отивайки за ресторант, с цел да се нахраниш и тръгвайки си, с това ще се завърши. Проблемът идва след 22.30 - 23.00 ч. с музиката, с рухването на някои задръжки, с доста по-интензивната връзка ", добави доцент Кунчев.

Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки, изясни още основният държавен здравен контрольор.

„ Ако получавахме това, което авансово компаниите бяха дали като обещания, както и в този момент го има за март месец да получим повече от половин милион, и със зелени коридори, и даже с по-голямо количество зелени коридори, ще си върви обикновено имунизацията във всички етапи. Проблемът е в това, че количествата са незадоволителни “, изясни той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР