Главният архитект на район Централен Петър Петров поема Националния институт

...
Главният архитект на район Централен Петър Петров поема Националния институт
Коментари Харесай

Пловдивчанин оглави Института за паметниците на културата

Главният проектант на регион " Централен " Петър Петров поема Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) откакто е спечелил конкурс за поста.

Той към този момент е назначен със заповед на служебния министър на културата Велислав Минеков, потвърдиха пред " Марица " от ведомството.

Арх. Петър Петров е роден на 4 септември 1962 година Има близо 15 години професионален опит в региона на културното завещание и работа по над 75 обекта - недвижими културни полезности, както и над 13 години управнически опит. Магистър е от катедра „ Теория и история на архитектурата “ – ВИАС. Стипендиант на френското държавно управление. Работил е в 4 френски архитектурни бюра, в НИПК (сега – НИНКН), като специалист в Община Асеновград, старши специалист и основен проектант в Община Пловдив и регион „ Централен “. Бил е шеф на „ Архитектура и завещание “ ООД – Пловдив.

Трикратен притежател на награди в националния конкурс „ Сграда на годината “

Конкурсът за началник на НИНКН беше разгласен още през октомври 2019 година, само че избухналата пандемия от ковид забави провеждането му. До тогава отпред на института като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф беше арх. Даниела Джуркова. Тя също се кандидатира за поста и беше единствен съперник на арх. Петров.

През 2021 година конкурсната процедура беше продължена. Двамата претенденти показаха концепции пред одобрена от министъра на културата комисия, формирана от девет специалисти, в това число четирима одобрени външни експерти. В последна сметка единствено арх. Петров съумя да събере не по-малко от 2/3 от оптималния брой точки по оценъчните карти, а точно 564 от 846 вероятни точки.

Само преди пет дни министър Минеков съобщи, че при него има доста сигнали за корупция, свързани с недвижимите монументи на културата в Пловдив. " Има проблеми с реставрации най-вече, с парцели, които са затънали в очакване за решение, за мнение “, изясни министърът. Именно от НИНКН се чака мнение за разпоредбите за реституция и строителни действия в Тютневия град под тепетата, което връзва ръцете на притежателите на парцели.

„ Проблемът е, че Институтът за културно завещание беше погубен през годините – изцяло умишлено за корупция. Но не са корумпирани чиновниците в НИНКН, а този който даваше последния автограф. Спомнете си кои са били те “, безапелационен бе министърът. Той добави, че през годините вместо да се усили броят на чиновниците на института те са понижени на 45 души. " Бяха върнати 6 млн. лв. за цифровизация, с цел да се работи по този първичен метод, в случай че имаш по Плана за възобновяване ще дадем средства”, сподели още Минеков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР