Главните изпълнителни директори на най-големите фармацевтични компании в света са

...
Главните изпълнителни директори на най-големите фармацевтични компании в света са
Коментари Харесай

Фармацията и биотехнологиите търсят отново път към сделките

Главните изпълнителни шефове на най-големите фармацевтични компании в света са обезпечили 1.4 трлн. $ за подписване на покупко-продажби. Въпреки това малко на брой от тях са пристъпили към деяние, демонстрира разбор на EY. Миналата година цената на подписаните покупко-продажби във фармацевтичния и биотехнологичния бранш спадна до най-ниското си равнище от пет години насам - с 38% на годишна база до 199 милиарда $, съгласно данни на Refinitiv. През януари, когато покупко-продажбите постоянно съответстват с конференцията за опазване на здравето на JPMorgan Chase, която се организира в Сан Франциско, Калифорния, не се наблюдаваше оживление.Британската AstraZeneca, френската група Ipsen, немската BioNTech, италианската група Chiesi и компанията за науки за живота Qiagen оповестиха поглъщания на обща стойност 5 милиарда $ - дребна смяна за промишлеността. През първите няколко седмици на 2023 година са оповестени единствено 66 покупко-продажби в областта на опазването на здравето спрямо 247 през същия интервал на предходната година - най-лошият резултат от 20 години насам, съгласно данни на Refinitiv. Общата стойност на покупко-продажбите е намаляла с 27% до 4.9 милиарда $. В региона на фармацията и биотехнологиите началото на годината също не е положително - оповестени са 22 покупко-продажби в съпоставяне със 70 година по-рано, макар че общата стойност се е нараснала от 2.6 милиарда $ на 4.4 милиарда $.

Главните изпълнителни шефове на най-големите фармацевтични компании в света са обезпечили 1.4 трлн. $ за подписване на покупко-продажби. Въпреки това малко на брой от тях са пристъпили към деяние, демонстрира разбор на EY. Миналата година цената на подписаните покупко-продажби във фармацевтичния и биотехнологичния бранш спадна до най-ниското си равнище от пет години насам - с 38% на годишна база до 199 милиарда $, съгласно данни на Refinitiv. През януари, когато покупко-продажбите постоянно съответстват с конференцията за опазване на здравето на JPMorgan Chase, която се организира в Сан Франциско, Калифорния, не се наблюдаваше оживление.

Британската AstraZeneca, френската група Ipsen, немската BioNTech, италианската група Chiesi и компанията за науки за живота Qiagen оповестиха поглъщания на обща стойност 5 милиарда $ - дребна смяна за промишлеността. През първите няколко седмици на 2023 година са оповестени единствено 66 покупко-продажби в областта на опазването на здравето спрямо 247 през същия интервал на предходната година - най-лошият резултат от 20 години насам, съгласно данни на Refinitiv. Общата стойност на покупко-продажбите е намаляла с 27% до 4.9 милиарда $. В региона на фармацията и биотехнологиите началото на годината също не е положително - оповестени са 22 покупко-продажби в съпоставяне със 70 година по-рано, макар че общата стойност се е нараснала от 2.6 милиарда $ на 4.4 милиарда $.
Все отново има оптимизъм
В бранша въпреки всичко има сериозен оптимизъм, като очакванията се подхранват от съглашението на Amgen да купи Horizon Therapeutics за повече от 28 милиарда $ в края на предходната година - най-голямата фармацевтична договорка, оповестена от две години насам. " Най-оптимистичният симптом за мен за 2023 година беше лекотата и бързината, с която финансовите пакети, даже и за някои от най-големите покупко-продажби, бяха събрани през декември ", споделя пред Financial Times Франк Акуила, деец в покупко-продажбите и юрист в Sullivan & Cromwell. Анализ на консултантската компания EY демонстрира, че на огромните фармацевтични компании не им липсват парични средства. Ръководителите също по този начин имат стратегическа причина да търсят цели за придобиване, защото множеството огромни компании са изправени пред наближаващ проблем с приключване на патентите, който ще докара до загуба на ексклузивността на основни медикаменти.

Pfizer, която си обезпечи съществени доходи от имунизациите против ковид-19 и направи няколко придобивания през предходната година, съобщи на конференцията, че възнамерява да закупи активи, които могат да генерират 25 милиарда $ годишни доходи до 2030 година Анализатори плануват, че Merck може да бъде принудена скоро да се върне към сключването на покупко-продажби, защото нейният блокбъстър за лекуване на рак Keytruda, който се чака да генерира над 30 милиарда $ доходи до 2028 година, ще загуби патентната си отбрана през същата година. Но Бари Грийн, основен изпълнителен шеф на записаната в Съединени американски щати биотехнологична компания Sage Therapeutics, съобщи, че макроикономическата среда е възпираща. " Трябва да овладеем инфлацията. Трябва да спрем войните в Европа. И към момента не знаем какво ще направи Фед [с лихвените проценти]. Освен това в Съединените щати имаме Закон за понижаване на инфлацията, който е неприятен закон ", сподели той пред Financial Times.
Реклама В бранша въпреки всичко има сериозен оптимизъм, като като очакванията се подхранват от съглашението на Amgen да купи Horizon Therapeutics за повече от 28 милиарда $ в края на предходната година.
Законът за понижаване на инфлацията, признат от администрацията на Джо Байдън предходната година, съставлява най-голямото изменение на законите за ценообразуване на медикаментите в Съединени американски щати от десетилетия насам. За първи път той дава на федералното държавно управление пълномощието да договаря цените на някои от най-скъпите медикаменти, закупувани от Medicare - финансираната от данъкоплатците здравна скица за пенсионери.

Фармацевтичният бранш твърди, че законът, който се чака да докара до икономии на стойност над 238 милиарда $ за едно десетилетие, е неправилен и ще направи създаването на някои типове медикаменти нерентабилно за тях. Пол Хъдсън, основен изпълнителен шеф на Sanofi, съобщи, че законът би трябвало да бъде преименуван на " Закон за понижаване на нововъведенията " и че той подхранва уплахата от покупко-продажби. " Хората очевидно се двоумят, сподели той. Видяхме го наскоро при някои от другите покупко-продажби и това, което се случи със SeaGen. "

Появиха се информации, че Merck се е отдръпнала от договарянията за закупуване на американската онкологична компания SeaGen в края на предходната година - договорка, която можеше да бъде на стойност до 40 милиарда Последната огромна, трансформираща фармацевтична договорка за над 30 милиарда $ беше покупката на Alexion от AstraZeneca за 39 милиарда $ през декември 2020 година
Реклама
Адвокатите изясняват, че по-строгият надзор на бранша от страна на регулаторните органи е повишил риска от покупко-продажбите. " Федералната комерсиална комисия е много нападателна. Те преглеждат някои покупко-продажби преди сливането и ревизират купувачи с частен капитал, които са серийни купувачи ", споделя Майкъл Бове, съръководител на практиката за стратегически покупко-продажби в адвокатската адвокатска фирма Ropes & Gray. " Това провокира безпокойствие в фирмите, защото може да бъде пагубно, в случай че обществено оповестена договорка не се развие, изключително за задачата ", прибавя той.

Специалисти изясняват също, че огромните фармацевтични компании демонстрират по-голям интерес към придобиването на компании след спада от високите оценки по време на биотехнологичния взрив.

" Много [биотехнологични] компании излязоха на борсата с голяма пазарна капитализация, само че с доста малко данни, постоянно единствено предклинични. И тогава хората осъзнаха, че тези оценки в действителност са отвън надзор. Но мисля, че още веднъж се връщаме към центъра... и тези благоприятни условия за сливания и придобивания още веднъж съществуват ", споделя Хелън Сабзевари, основен изпълнителен шеф на Precigen, разработваща генни и клетъчни лечения.
Добро финансово здраве и удобни условия за покупко-продажби
За положителните упования спомага и фактът, че фармацевтичните компании са относително финансово постоянни - съгласно анализаторите на Berenberg през 2023 година дългът им е единствено 1.6 пъти по-голям от прогнозната брутна облага (EBITDA). Ако приемем, че те могат да удвоят този индикатор до 3 пъти EBITDA, 15-те най-големи производителя на медикаменти, в това число Pfizer, Moderna, Novartis и Roche, ще разполагат с 486 милиарда $ за придобивания. Изтичащите патенти могат да накарат изпълнителните шефове да употребяват тези средства. Bristol-Myers Squibb, Amgen, Pfizer и GSK също ще изгубят изключителните права върху някои от най-продаваните си медикаменти през идващите години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР