Главната информационна система на летище София ще бъде изцяло сменена

...
Главната информационна система на летище София ще бъде изцяло сменена
Коментари Харесай

Прeди промяната на Терминал 2: Летище София ще претърпи ИТ трансформация за 10 милиона лева

Главната осведомителна система на летище София ще бъде напълно заменена в идващите месеци, оповестиха от аеропорта. Глобални и български ИТ компании, могат да заявят интерес до 2 декември и да подадат предложения до 23 декември. Сумата, която ще бъде отделена за смяната на ИТ инфраструктурата на летището е в размер на 10 милиона лв..

Какво ще се промени?

Системата за ръководство на летищните интервенции - AOMS, се води " гръбнакът " на цифровите процеси на летището. Тя обгръща дейностите от регистрация за полет, ръководство на полетните изходи, салоните за посетители, самолетните стоянки, полетната информация и доста други интервенции на територията на аеропорта, свързани с обслужване на пасажери, самолети и багаж.
 Летище София търси архитект за възобновяване на Терминал 2: по кое време и какво ще се промени?
Летище София търси архитект за възобновяване на Терминал 2: по кое време и какво ще се промени?

Над 140 милиона лв. ще бъдат вложени в аеропорта до 2027 година

Новата система ще разреши доста по-ефективно ръководство на ресурсите и ще замести огромно количество остарели ръчни процеси, които се извършват сега, споделят от аеропорта.

Това е следващата огромна ИТ система, за която летището афишира интернационален търг като част от проекта си за цифрова промяна на стойност от към 10 милиона лв..

Дигитализацията на процесите, внедряване на нови системи, нов уебсайт и мобилно приложение са част от тактиката на летището, която включва цялостното възобновяване на Терминал 2. Припомняме, че над 140 милиона лв. би трябвало да бъдат вложени в аеропорта до 2027 година.

Миналата седмица концесионерът на летището - компанията " СОФ Кънект ", разгласи, че търси архитект за обновяването на втория терминал. Тръжната процедура е стартирала на 11 ноември. От концесионера обявиха пред Money.bg, че цената на контракта ще стане ясна тогава, когато бъде определен реализатор на плана.

Как ще се трансформира Терминал 2

Процесът по смяната на Терминал 2 планува нарастване на неговия потенциал, който да обезпечи обслужване на полетите, изпълнявани досега от Терминал 1. Старият терминал ще резервира своята достоверност на постройка с архитектурна стойност, само че ще се снабди с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация.

Идеята е до 2028 година софийският аеропорт да стане 5-звездно районно летище и това да стане с помощта на обновяването на Терминал 2.

Терминал 2 ще бъде главно реконструиран, като ще бъдат преместени и съвсем двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и цялостна замяна на системата за ръководство на багаж и удвояване на лентите за идващ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и по този начин пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички улеснения на терминала. Предстои да бъдат пуснати в употреба близо 2000 квадратни метра изцяло нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Ще бъде подсилен потенциалът на инспекцията за сигурност - от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 спомагателни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и повсеместен редизайн на горното равнище на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.
 15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София
15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е нужното финансиране, сподели шефът на летището
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР