Главна инспекция по труда започва масирани проверки на строителните обекти

...
Главна инспекция по труда започва масирани проверки на строителните обекти
Коментари Харесай

Инспекцията по труда започва проверки на строителните обекти в морските курорти

Главна ревизия по труда стартира масирани инспекции на строителните обекти в морските курортни градове поради предстоящото обичайно прекъсване на строително-монтажните работи преди старта на летния сезон, което ускорява риска от нарушавания на трудовото законодателство. Кратките периоди на осъществяване допускат наемане на служащи без нужната подготовка, полагане на недеклариран труд, занемаряване на условията за работното време и почивките, за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Контролът в строителството остава измежду акцентите на активността на Инспекцията по труда в цялата страна. Планира се инспекции да се правят и в почивните дни.
В хода на инспекциите в строителството, с изключение на на законосъобразното наемане на работна мощ, се обръща особено внимание на обезпеченото обезопасяване против рухване от височина, против удар от падащи предмети - – опасности, които повеждам до тежки трудови произшествия, на обезопасяването на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са обезпечени персонални защитни средства и така нататък
Строителството е разпознато като един от най-рисковите браншове с изключение на във връзка с сигурността и здравето при работа и потреблението на другите форми на недеклариран труд, в това число и работата без трудов контракт. Поради това контролът на строително-монтажните работи обичайно е измежду акцентите на активността на Инспекцията, като годишно в него се правят над 10% от инспекциите.
За първото тримесечие на 2021 година на строителни обекти са осъществени 1600 бр. инспекции от 9930 бр. общо. Установените нарушавания са общо 7050 бр. От тях нарушаванията на наредбите, свързани с обезпечаването на сигурността и здравето при работа, са 4755 бр. и 2280 бр. са по реализирането на трудовите правни отношения – по възникването им, по заплащането на труда, разпределението на работното време и почивките и други Случаите на работа без трудов контракт, открити в бранша, са 181 бр. от 528 общо.
Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на служащите, че неналичието на трудов контракт, както и единодушието да бъдат обезпечавани на ненапълно работно време или върху по-нисък застрахователен приход от действително приемания, лимитира правата им на обществена протекция. Работещите без трудов контракт при трудов случай не могат да се възползват от наложителната в бранша застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари.
Работодателите в строителството могат да се възползват от създадените за бранша онлайн принадлежности за интерактивна оценка на риска, които могат да бъдат употребявани и за образования и инструктажи. Функционалностите на инструментите могат да им бъдат демонстрирани от назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ помощник-инспектори. Проектът се извършва по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР