Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението да излезе

...
Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението да излезе
Коментари Харесай

И БСП иска пожарната да излезе от МВР

Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да излезе от структурите на Министерство на вътрешните работи. Тази концепция лансираха на брифинг в коридорите на Народното събрание от Българската социалистическа партия. Припомняме, че въпросното преструктуриране бе стартирано първо от вътрешния министър Бойко Рашков в сряда по време на чуването му пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Целта е да се сътвори специфична нова държавна организация, в която с изключение на пожарната, да влезе и националната система за незабавни повиквания 112.

" За задачата ще предизвикваме експертна среща с съдружните ни сътрудници, тъй като това не е залегнало в съдружното съглашение ", разяснява депутатът от левицата Бойко Клечков. Дали има " зелена светлина " по тематиката от останалите 3 партии в четворната коалиция обаче от Българска социалистическа партия не прецизираха.

Ако концепциите на " столетницата " бъдат признати, въпросната организация ще отиде под шапката на Министерски съвет и под директния надзор на министър-председателя.

Мотивите за смяната били доста - цели 11. Клечков обаче показа най-важната, най-малко съгласно него - Министерство на вътрешните работи било силово министерство, а не такова на хуманните действия.

" Ще пазиме ползите на чиновниците в тези структури ", успокои националният представител. Затова, даже и след възможното им изваждане от структурата на Министерство на вътрешните работи, чиновници в пожарната и в системата 122 ще останат с първа категория труд, а специалността им ще се учи в Академията на Министерство на вътрешните работи, както до момента.

Промяната не е за да се назначат на позиции дадени хора, а за действителна промяна, увери от своя страна Владимир Маринов, който е от квотата на АБВ в групата на социалистите. Не посочи в конкретика обаче, запитан от News.bg - ще се усили ли щатът във въпросните структури и каква би била цената за държавния бюджет, в случай че въпросните промени бъдат осъществени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР