Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова папата, ООН

...
Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова папата, ООН
Коментари Харесай

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил прикани папата, Организация на обединените нации и други значими особи на Запад да защитят свързаната с Москва черква в Украйна от " гонене ", оповестява " Франс прес ".

Дипломатическата атака идва, откакто Украйна се готви за църковен събор през уикенда, стремейки се да сътвори единна национална черква, самостоятелна от Москва.

Духовният лидер на Русия е писал до папа Франциск и архиепископа на Кентърбъри (главата на британската църква), както и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, прецизираха от съветската черква.

В писмата си патриарх Кирил акцентира, че украинските управляващи и службите за сигурност на страната преследвали правилни на Москва духовници.

Украинската полиция нахлу този месец в няколко православни църкви, които са на страната на Русия, до момента в който политическото и религиозното напрежение сред двете страни нараства.

" Вмешателството на светската украинска страна в църковните каузи се трансформира в недодялан напън върху духовниците на Украинската православна черква ", акцентира Патриарх Кирил. Украинската православна черква е по-известна като Московска патриаршия, защото е лоялна на Русия.

" Това дава опция да се приказва за началото на пълномащабно гонене ", добави съветският патриарх.

Той упрекна украинските управляващи в " потреблението на църквата за реализиране на политически цели в предизборна акция ".

Украинският президент Петро Порошенко направи оповестяването на самостоятелна черква предизборно заричане преди президентските избори в страната, планувани за края на март следващата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР