Глътка въздух за българските работодатели. Законови промени вече улесняват достъпа

...
Глътка въздух за българските работодатели. Законови промени вече улесняват достъпа
Коментари Харесай

Ще помогне ли синята карта за намиране на работници?

Глътка въздух за българските работодатели. Законови промени към този момент улесняват достъпа на жители от трети страни до трудовия ни пазар. Облекчава се процедурата във връзка с периодите, както и условията за професионална подготовка и обучение. По данни на работодателите - тази година ще имат потребност от над 200 хиляди служащи, а в това време съгласно последните данни безработицата у нас е под 4 %. Основно експерти се търсят за IT бранша, само че също по този начин и за промишлеността.

От осем години украинецът Владимир Елис има своя IT компания в Пловдив. Минал е дългия път по пренасяне на бизнеса си, спазвайки условията на остарелия закон. Смята, че измененията ще се отразят удобно във всички сфери.

" България ще може да се развива и да получи достъп на гении от чужбина, които могат да ни дадат доста качествени чиновници, занаятчии, които имат специалност в ръцете си, да кажем оператори на кранове, заварчици, което постоянно е било дефицит в България ", съобщи Владимир Елис - шеф на IT компания.

Досега процедурата по назначение е отнемала към половин година на работодателите.

" През предходната година ми се наложи за трима висококвалифицирани фрагмента от азиатски страни да минем цялата процедура. Отне сред четири и шест месеца на човек, беше обвързвано с вървене по български посолства, с кандидатстване в две разнообразни държавни институции ", съобщи Георги Петков - представител на компания за защитни средства.

Според поправките в закона ще би трябвало да се потвърждават познания и пълномощия, сравними с добито висше обучение.

Документи към този момент ще могат да се подават и по електронен път. Работодателите отхвърлят терзанията на синдикатите, че пазарът на труда ще бъде залят от работна ръка от страни отвън Евросъюза, тъй като във високотехнологичните сфери фрагменти постоянно са лисвали.

" Много наши сънародници избягаха на запад и мъчно заместваме тези хора. Всички ние в България желаеме по-високи приходи. Това може да бъде, в случай че стопанската система ни е високотехнологична и с висока добавена стойност. А с цел да бъде такава ни трябват хора с такива специалности ", съобщи Доброслав Димитров - ръководител на БАСКОМ.

Срокът на издадените сини карти ще бъде 5 години. Промените важат и за позиции, на които се работи отдалечено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР