Гласуваният на първо четене законопроект за колекторските фирми, озаглавен Закон

...
Гласуваният на първо четене законопроект за колекторските фирми, озаглавен Закон
Коментари Харесай

Приетият на първо четене закон за колекторските фирми е заплаха за националната сигурност: Шефът на НАЗП

Гласуваният на първо четене законопроект за колекторските компании , озаглавен " Закон за събиране на вземания по потребителски контракти ", има основни пропуски, които крият риск за националната сигурност. Това съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

 

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова съобщи от трибуната на Народното събрание, че казусът с колекторските компании е разказан в отчет на ДАНС като " опасност за националната сигурност ", което е показателно за мащабите на този бизнес. Част от водещите компании в бранша са с неразбираем генезис както и индиректната връзка сред бързите заеми и колекторските компании. Компаниите за събиране на задължения са по Търговския закон наедно с кварталния супермаркет. Фактът, че точно ДАНС се занимава с този въпрос е индикативен за незабавната потребност от работещ и изчерпателен закон, регулиращ активността на тези компании.

В парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения и в наличието на вицепремиера Нинова, Асоциацията за отбрана на потребителите предизвести народните представители, че член 2, алинея 2 от закона изключва всички финансови институции, фигуриращи в регистъра на Българска народна банка.  Справката демонстрира, че там са както компании за бързи заеми, по този начин и колекторски, освен това едни от най-големите.

 

На процедура огромните играчи в областта на бързите заеми и събирането на вземания няма да бъдат обхванати от този проектозакон. Нещо повече член 2, алинея 2 изключва и самите банки от обсега на законопроекта, а те са главният клиент на колекторските компании, тъй като посредством продажбата на проблематични заеми почистват портфейлите си. Текстовете на закона би трябвало да са ясни и да не пораждат разногласия и разнообразни интерпретации, а в тази ситуация депутати и адвокати нямат явен отговор за обсега на този проектозакон.

 

Предварителните данни на Българска народна банка за първото тримесечие на 2022 година демонстрират, че отпуснатите бързи заеми са се нараснали с близо 25% на годишна база, а вицепремиерът Нинова разгласи, че бизнесът на колекторските компании възлиза на над 4 милиарда лева Като се има поради инфлацията, непрестанно увеличаващите се цени на горива и отопление, и други макроикономически фактори, евентуално наклонността за растеж на бързите заеми ще се резервира.

Чл. 3 и член 5 от законопроекта трансформират колекторите в монополисти на вторичния пазар за вземания, като дават единствено на тях правото да изкупуват задължения. Примопняме, че свободната стопанска самодейност е обезпечена в член 19 от Конституцията. Колизията е налице и със Закона за отговорностите и договорите в член 99, който дава на кредитора свободата да трансферира вземания като е длъжен да уведоми за това длъжника.

Предложеният проектозакон не покрива Директива (ЕС) 2021/2167 наставления 2008/48/ЕО и 2014/17/ЕС ", която урежда точно активността на колекторските компании и действието на вторичния пазар на заеми. С участието си в Европейски Съюз, България е задължена да транспонира всяка инструкция в националното законодателство. Ако бъде признат в този си тип, законопроектът ще обезпечи на колекторските компании още няколко години свободата да не попадат под специфична регулация.

 

Асоциацията за отбрана на потребителите упорства този законопроект да бъде отдръпнат и модифициран напълно. Поправки сред първо и второ четене не биха касаели промени всъщност, какъвто е казусът с член 2. Това значи, че е невероятно вкарването на банковия бранш в полето на този проектозакон, както и други основни корекции.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР