Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина

...
Гласуването на проекта на Валери Симеонов в бюджета комисия мина
Коментари Харесай

Идеята за държавен монопол при лотариите мина на първо четене в комисия

Гласуването на плана на Валери Симеонов в бюджета комисия мина с вяла полемика и без въпроси. Депутати желаеха да питат представители на комисията по хазарта, само че такива нямаше.

© Надежда Чипева Идеята на Валери Симеонов
лотарии с билетчета за триене да могат да се провеждат единствено от държавния тотализатор получи поддръжката на ГЕРБ при първо четене на измененията в отрасловата бюджета комисия в Народното събрание. Депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се въздържаха. Текстовете са в Закона за хазарта и плануват още лотарийни билети да могат да се оферират единствено в лицензирани обекти, които би трябвало и да са отдалечени от учебни заведения.

Политическа поддръжка, към този момент

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Редно е тази активност страната да си я вземе назад, както апропо е съвсем на всички места по света, и по този метод да обезпечи спорта и здравето на нацията ", съобщи водачът на НФСБ по време на съвещанието на комисията. Според него в предлагането му няма противоконституционност, тъй като не става въпрос за налагане на монопол в цялостен бранш. Подобна теза изрече и ръководителят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя разгласи, че в комисията са постъпили мнения на три министерства, които поддържат промените - на финансите, на образованието и на спорта. Така най-малко на пръв взор наподобява, че предлагането на Симеонов към този миг има политическата поддръжка на всички ръководещи. Предстои обаче текстовете да се гласоподават в пленарна зала, а по-късно има и второ четене.

Борисов: Не става въпрос за национализация

Сутринта министър председателят за пръв път даде обществено изказване по тематиката с два акцента: желае единствено страната да има
лотария и " не са платени стотици милиони такси от компании " съгласно отчет на финансовата ревизия. Той разгласи, че не става въпрос за национализация, а за лишаване на лиценз поради нарушавания, само че не уточни име.

Борисов също така добави, че ГЕРБ ще поддържа плана на Валери Симеонов, единствено в случай че категорично се впише в закона, че хазартните игри няма да се дават на концесия, нито пък държавното тото ще се приватизира. " Да е безусловно несъмнено, че с изключение на страната, никой различен няма да се занимава с тази активност. Защото това е второто, което се пробват да го създадат - че надали не различен състезател или играчи би трябвало да се вкарат в този бизнес. Изрично това би трябвало да бъде разказано ".

Премиерът се възмути, че инспекцията в Комисията по
хазарта за неплатени такси за хазартни игри се обвързва с футболен клуб " Левски ". Васил Божков е главен спонсор и косвен притежател на футболния тим, а в петък Борисов ще одобри агитките на футболния клуб. Божков се срещна с тях два пъти и ги увери, че в случай че бизнесът му с лотариите бъде лишен, няма да може да продължи да подкрепя клуба.

" На моето бюро има отчет от Агенцията за държавен и финансов надзор. Адресирано е до финансовия министър и основния прокурор. Той е от доста страници. Това е формален отчет. Касае разлика за заплащане на такси за стотици милиони. Прегледах го деликатно, има доста компании. Няма да ги разясня като имена. Никъде в отчета не написа за футболен клуб " Левски ". Сега прокуратурата ревизира отчета. Редно ли беше този отчет да бъде спретнат и прикрит? Къде виждат в този отчет физическо лице, да не приказваме футболен клуб? Аз на следващия ден ще се видя с искащите, по този начин или другояче се виждам с всички. Аз съм левскар, всички знаят. И то болен левскар. Трябва ли, когато пристигна този отчет, тъй като мога да си помисля нещо, да го скрия? ", разяснява министър председателят. Той добави, че в случай че е правилен отчетът на Агенцията за държавна финансова ревизия, в който към този момент се показва, че страната е пропуснала да събере 210 млн. лева от облагане на хазартните игри с друга ставка, доста хора ще имат проблеми.

Частните
лотарии: желаеме среща с Борисов

Междувременно " Нове холдинг " популяризира нова позиция на частните оператори, организиращи
лотарии. " Г-н Борисов съобщи, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е обвързван с бъдещето и развиването на ПФК " Левски ". Само че планува прекъсване на активността на фирмите, съществени спонсори и донори на клуба ", се показва в нея. От там прибавят, че в случай че министър председателят е подготвен на среща с всички, одобряват поканата му, с цел да показват позициите си и " да уточним тезите му ". " Ние продължаваме да не разбираме претекстовете на депутати, министри и държавни чиновници в тази открита офанзива върху частния бизнес в опит за заграбване на активи. Длъжни сме да създадем и в допълнение конкретизиране, чепротивоконституционно лишаване на настоящ лиценз носи своите правни последици и евентуални финансови компенсации в размер на милиарди ", се показва в позицията на операторите.
Кой носи виновност

Остава въпросът за какво има разлика в таксите, които са плащали частните
лотарии и държавното тото. Както и кой носи отговорност за пропуснатите изгоди за бюджета. Стоянова разяснява, че има Комисия по хазарта и неслучайно прокуратурата е там. " Отговор на въпроса за какво комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза, е позволила това, очаквам от хората, които са го създали и от прокуратурата, която ще ги пита по избран ред ", добави още тя. На въпрос дали министърът на финансите би трябвало да поеме отговорност, Стоянова отговори, че той е обособен орган от груповия - Комисията по хазарта, която взема решение за издаване на един или различен лиценз.

От думите на Людмила Петкова, която е шеф на Дирекция " Данъчна политика " в Министерството на финансите стана ясно, че няма неясноти в Закона за
хазарта и че всички уредници на моментни лотарии би трябвало да се таксуват с 15% върху сумата на получените залози " Въпросът е кой по какъв начин е третирал законодателството и си е плащал налозите ", съобщи тя.

Днес Министерството на финансите предложи други промени, свързани с регулацията на хазартния бранш, с които комисията по
хазарта от групов огран на ръководство се трансформира в едноличен. За тях можете да прочетете тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР