"Гласуването на Избирателната колегия официално потвърди победата на Джо Байдън",

...
"Гласуването на Избирателната колегия официално потвърди победата на Джо Байдън",
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Победа на Байдън в един относително спокоен ден от хаотични избори

"Гласуването на Избирателната гилдия публично удостовери успеха на Джо Байдън ", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс ". Това стана макар опита на президента Доналд Тръмп да подрони демократичния развой в страната и в този момент републиканците са под напън да признаят резултата, написа изданието.

След като електорите потвърдиха успеха му с 306 на 232 гласа при нужни 270, Байдън прикани за единение. В тирада в Уилмингтън, щата Делауер, той съобщи, че напъните на републиканците да накарат Върховния съд да анулира изборните резултати са "толкова последна позиция, че до момента не сме виждали такава " и дефинира нападките към изборни чиновници на локално равнище като "безотговорни ".

Гласуването на Избирателната гилдия бе предшествано от шест седмици на невиждани опити на Тръмп да се намеси в изборния развой и промени резултата на избори, които загуби с разлика от към 7 милиона гласа. Към него се причислиха голям брой републиканци, които поддържаха голословните му изказвания за изборни измами, в това число 126 членове на Конгреса и 18 щатски основни прокурори. Те поддържаха иск във Върховния съд, който съгласно правни специалисти е лишен от учредения. Върховният съд отхвърли този иск в петък, отбелязва "Ню Йорк таймс ".

"Избирателната гилдия удостовери успеха на Байдън в един релативно спокоен ден от безредни избори ", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост ". "Въпреки че нямаше всеобщи митинги, закани за тормоз и принуждение помрачиха гласуванията на електорите в няколко щата ", написа изданието.

"Тръмп и съдружниците му не съумяха да потвърдят в съда погрешните си изказвания, че изборите са били опетнени от всеобщи измами и съгласно специалисти те са изчерпали юридическите си благоприятни условия да попречат на Байдън да стане президент идващия месец. Тези изказвания бяха отхвърлени от минимум 86 съдии из цялата страна, в това число членовете на Върховния съд, което докара до над 50 правосъдни провали за Тръмп и последователите му ", написа вестникът.



Последната процедурна стъпка, преди Байдън да постави клетва, е съвещанието на двете камари на Конгреса идващия месец за одобряване на електорските гласове на обособените щати.
Някои републиканци се надяват да осуетят успеха на Байдън на този стадий с молба към Конгреса да не взима под внимание решението на щатските публични електори и да размени гласовете им с такива в интерес на Тръмп. Много дребна е вероятността това да се случи, частично тъй като ще е належащо единодушието на следената от демократите Камара на представителите, отбелязва "Вашингтон пост ".

Британският в. "Гардиън " обръща внимание на изразената от Байдън признателност към шепата републикански сенатори, които одобриха вота на Избирателната гилдия, откакто в продължение на седмици отказваха да признаят изборната му победа. Байдън изрази вяра, че след четири години дълбоки разделения по партийна линия в този момент ще настъпи нов интервал на двупартийно съдействие и съобщи: Можем да работим дружно за богатството на нацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР