Гласувалите на балотажа за кмет на София привърженици на Демократична

...
Гласувалите на балотажа за кмет на София привърженици на Демократична
Коментари Харесай

Градската десница е предпочела Мая Манолова на балотажа

Гласувалите на балотажа за кмет на София последователи на " Демократична България " и Борис Бонев ( " Спаси София " ) напълно отчетливо са предпочели да поддържат Мая Манолова пред Йорданка Фандъкова. Това демонстрират данните на " Галъп интернешънъл " от екзит пола в изборния ден.

Общо 11% от гласовете за Мая Манолова (около 20 000 гласа) са пристигнали от гласоподаватели, които на първи тур са дали своят вот за Борислав Игнатов (Демократична България). Други 9.3% от гласовете за Манолова са пристигнали от хората, дали своят вот за Борис Бонев (около 18 000 гласа). Това значи, че близо 1/5 от гласовете за някогашния омбудсман за балотажа са пристигнали от така наречен демократични и десни гласоподаватели.

За Йорданка Фандъкова поддръжката от този електорат е осезаемо по-ниска. Общо 7% от гласовете за претендента на ГЕРБ за втори тур идва от хората, които са подкрепили Игнатов (около 14 000 гласа). Обяснимо, кметът на София получава още по-ниска поддръжка от последователите на Борис Бонев, тъй като " Спаси София " подлага на критика ръководството Фандъкова от години. Едва 3.9% от гласувалите за Бонев са пуснали бюлетина за Фандъкова на балотажа (около 8000 души). Това значи, че към 1/10 от гласовете за Фандъкова са пристигнали от така наречен градска десница, демонстрира проучването на " Галъп ".

Значителна част от последователите на Борислав Игнатов и Борис Бонев са дали своят вот и с " Не поддържам никого " на балотажа. Те са излезли да гласоподават главно за районни кметове.

Фандъкова и Манолова са съумели да реализират съвсем идентична демографска конструкция на вота си. Това се дължи на обстоятелството, че вотът за ГЕРБ поначало е еднакъв с профила на " междинния " българин, а вотът за Манолова за втория тур в действителност е замязял на " общ фронт ", който е внушителен за " междинния " софиянец, разяснява " Галъп ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР