Гласуваха наградите на Антон Дончев, Цветана Манева и Ицко ФинциСписъкът

...
Гласуваха наградите на Антон Дончев, Цветана Манева и Ицко ФинциСписъкът
Коментари Харесай

Извадиха Йорданка Христова от списъка с пенсиите

Гласуваха премиите на Антон Дончев, Цветана Манева и Ицко Финци
Списъкът с пенсии " Златен Орфей " бе поправен, откакто ръководителят на комисията по просвета и медии в Народно събрание Вежди Рашидов сигнализира през днешния ден в пленарна зала, че в него има неточности. Включени и създатели, които към този момент получават специфични хонорари от страната.

Няколко часа по-късно естрадната ни звезда Йорданка Христова бе извадена от предложенията за пенсии на спечелилите от „ Златният Орфей “, оповестиха от държавната осведомителна работа. Причината е, че тя към този момент получава специфична пенсия. Именно Данчето бе първата звезда, на която дадоха пенсия за особени заслуги още през 2007 година

Заедно с нея отпада и композиторът Атанас Косев, който умря на 7 февруари.

„ Пенсия за особени заслуги по анулирания член 91 КСО, не може да се получава дружно с различен тип пенсия, да минава в наследствена пенсия и/или да се получава дружно с държавна парична премия по Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската страна и нацията “, обясниха от Министерски съвет.

" Имаше подобен лист, който ние обширно прегледахме в комисията по културата и медиите. За страдание, върнах за доработване в министерството този лист, защото в него установихме повтаряне на имена, на които са давани такива награди, и допускани някои дребни неточности. Надявам се до края на този мандат министерството да успее да поправи този лист, защото това касае живота на извънредно доста хора, които са дали доста повече на страната, в сравнение с ще получат ", изясни Рашидов в отговор на запитване на соцдепутата Александър Симов.

Освен премиите на 63-мата лауреати на Орфея, Народното събрание одобри и проекторешението за пожизнените държавни парични награди в размер на 700 лв. за особени заслуги към българската страна и нацията и за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата на 8 създатели. Те са писателите Антон Дончев и Кольо Колев, пианистът Атанас Куртев, журналистът Владимир Гаджев, скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Ицхак Финци и Цветана Манева и режисьорът Ласка Минчева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР