GILLIAN RICH , investors.com Бумът на американския шистов петрол е

...
GILLIAN RICH , investors.com Бумът на американския шистов петрол е
Коментари Харесай

Бумът за шистовия петрол в САЩ е на път да получи значително ускорение


GILLIAN RICH, investors.com

Бумът на американския шистов нефт е на път да стане доста по-голям. Причината: Големите петролни компании като Exxon Mobil употребяват мощния си мащаб, с цел да освободят повече продукция от най-високопроизводителните петролни формирания. Помните ли ранните дни на шистовия взрив? По това време разгорещените му съперници и други новаторски авантюристи поведоха създаването на находищата. Големите компании добиващи нефт в началото обърнаха тил на шистите и на взрива и вместо това изляха милиарди долари в мегапроекти в чужбина.
Но всичко това се промени. Сега огромните петролни компании обръщат големите си запаси към Тексас. И те се нареждат, с цел да се възползват изцяло от тяхната отвесна интеграция.

Тяхното по-голямо присъединяване в басейна наPermianе значимо по няколко аргументи. От една страна, това би трябвало да изолира добива на шистов нефт в Съединени американски щати от съмненията в цените на суровия нефт. Това би трябвало да обезпечи по-стабилно доставяне и да резервира цените на бензина. И шистов петрол от огромните петролни компании ще способства за общия рандеман на нефт в Съединени американски щати, достигайки рекордно високи стойности, помагайки на Америка да стане за първи път от десетилетния чист експортьор на нефт на непрекъсната основа.

" Chevron и Exxon са две от най-активните компании, добиващи нефт в Permian ", сподели Тод Хелтман, старши енергиен анализатор в Neuberger Berman. " Те наподобяват ненапълно ценови агностици. Те ще сондират на по-ниски цени, от това, което ще имат самостоятелните.” Ключов фактор за огромните компании е спомагателният потенциал на петролопровода, който скоро ще бъде онлайн – в употреба. Тръбопроводите ще зареждат рафинериите на петролните компании и защото тези рафинерии могат да бъдат по-изгодни с по-ниски цени на суровината, те ще поддържат добива, когато цените на петрола паднат.

Техните рафинерии също по този начин значат, че огромните петролни компании могат да бъдат по-сигурни по отношение на паричния поток от по-малките компании за шисти, сподели Джеймс Уилямс, икономист в WTRG. " Има буфер, тъй че приходите им не се двоумят толкоз доста. "

Големите петролни компании усилват разноските

Други многонационални петролни компании също се възприемат по-широко. Генералният шеф на Royal Dutch Shell Бен ван Бюрден съобщи, че компанията търси отвесна интеграция на рафинирането и добива на нефт от Permian, " като се уверим, че имаме тактика, която в действителност наподобява отвън находището. "

И British Petroleum, която през предходната година купи за Щатски долар 10.5 милиарда от BHP Billiton шистови активи, възнамерява да реалокира данни за капитала отвън портфолиото си. BP тази година ще изразходва по-голямата част от финансовите си разноски в размер на $2 милиарда в шистовите обединения Haynesville и Eagle Ford. Инвестициите в последна сметка ще се покачат до $2,5 милиарда, като повече капитал ще отиде в полето на Permian, като рестриктивните мерки на петролопровода ще се понижат.

Chevron тази година дефинира финансов бюджет от $20 милиарда, от четири години това е първото нарастване. Компанията възнамерява да похарчи $3,6 милиарда в басейна на Basin, което е с 9% повече от 2018 година.

Но компанията към този момент е имала огромно повишаване в Permian и уточни, че задържа още една огромна агресия. През последните две години огромната петролна компания удвои броя на своите уреди и повече от два пъти добива си. Само за четвърто тримесечие добивът е скочил с 84%.
" В Permian ние се фокусираме върху рентабилността, " сподели ръководителят и основен изпълнителен шеф Michael Wirth. " Ние не преследваме цел в добива. Нито пък променяме проектите си въз основа на цената на деня. "

Компании за шистов нефт в Съединени американски щати акцентираха на добива

Докато огромните петролни компании стават все по-агресивни в Permian, шистовите петролни компании стават все по-консервативни. Те са под напън от Уолстрийт, да управляват разноските и да заплащат на акционерите, ограничавайки способността им да уголемяват сондажа. По-малките американски компании за рандеман на шистов нефт нямат предприятия, които продават рафинирани артикули на по-високи награди. Без тях шистовите компании постоянно понижават добива на нефт и разноските, когато цената на суровия нефт се налива за поддържане на паричния поток.

„ Какво желаят вложителите? “ - попита Heltman– анализатор от Neuberger Berman Те чакат фирмите за изследване и рандеман " да бюджетират нефт от Щатски долар 50. И в случай че цените отидат по-високо, не коригирайте бюджета. Дайте пари назад на акционерите под формата на назад изкупуване и дивиденти. "

Diamondback Energy (FANG) възнамерява да направи тъкмо това. В средата на декември, когато цените на суровия нефт паднаха, шистовата петролна компания усили дивидента си с 50%. Също по този начин понижи своя проект за сондиране през 2019 година до 18-22 платформи от 24 през предходната година. В сряда,13 февруари, Pioneer Natural Resources (PXD), различен състезател в американския шистов нефт, понижи капитала си вPermianдо $2,8 милиарда - $3,1 милиарда за 2019 година от $3,64 милиарда през 2018 година

Anadarko Petroleum (APC) възнамерява тази година да понижи финансовите разноски до$ 4,3 милиарда - $4,7 милиарда по отношение на $6,2 милиарда през 2018 година
" В басейна на Permian няма да се изливат толкоз пари ", съобщи Vicki Hollub, основен изпълнителен шеф на Occidental Petroleum (OXY) на Световния стопански конгрес предишния месец. " Ще има повече дисциплинираност към ценообразуванеот в Permian. "
Във вторник компанията съобщи, че бюджетът на финансовите разноски за 2019 година ще бъде с 10% по-нисък - $4,5 милиарда

Прогноза за добива на нефт в Съединени американски щати

Малко евентуално е, петролните компании да изтласкат по-малките американски компании, добиващи шистов нефт, споделя Брайън Йънгберг, анализатор в Edward Jones.

" Има доста място, където да се отиде. Някои от зоните към момента не са сондирани ", сподели той на IBD/Отдела за капиталово банкиране. И до момента в който растежът на общия рандеман на нефт би трябвало да се забави, Съединени американски щати се стремят да разширят своето водещо място като страна с максимален рандеман в света. Съперниците ОПЕК и Русия през тази година понижават добива, с цел да покачат цените на суровия нефт.

Агенцията за енергийна информация /EIA чака общият рандеман на недопечен нефт в Съединени американски щати да доближи през 2019 година приблизително рекордните 12,41 милиона барела дневно. Това е растеж от предстоящите 11,88 милиона барела дневно в края на 2018 година.

В EIA чакат през 2020 година повишаване на добива до 13,2 милиона барела дневно, когато Съединени американски щати също би трябвало да бъдат непрекъснат чист експортьор на нефт.

По

Investor`s Business Daily, вести

Преводът е оповестен в Бюлетина на Център за изследавне на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР