Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите

...
Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите
Коментари Харесай

`Древно инженерство` по Viasat History: Някогашните чудеса на света са част от ежедневието ни сега |

Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите инженерни пробиви в историята. Тези изключителни строителни достижения са от столетия доста преди изобретяването на електрическите принадлежности и компютърния дизайн.

Някои от тези антични чудеса съществуват на света от хиляди години, само че чак в този момент загадките им биват разгадани – в новата поредност „ Древно инженерство “ по Viasat History - от 5 юли, понеделник, в 22:00 часа . Благодарение на дръзки експедиции, най-нови научни открития и експертни изследвания новият документален сериал в 10 елементи разкрива тайните на античното инженерство, които са създали вероятни тези инженерни забележителности и чудеса на света.





Където и да погледнете – инженерната просвета е на всички места – и в постройките, и в храната и водата, в силата, превоза и връзките - тя позволява ежедневни проблеми и оформя нашето бъдеще.

Междувременно, инженерите реализират нови пробиви, откриват физични закони и вършат нововъведения, които раздрусват света в продължение на хиляди години. Най-значимите и изумителни достижения на античните цивилизации идват от места като Месопотамия, Египет, Гърция и Рим. А тези монументи са основани със напълно базови принадлежности.

С всеки собствен епизод пoредицата води фена в същината на основаване на тази структури и метода на деяние на тези невероятни механизми, толкоз изпреварили времето си. С подробни архиви и CGI визуализации се илюстрират методологията и техниките на основаването им. Същевременно са показани модерни здания и технологии, които са въодушевени от тези антични структури. Виждаме по какъв начин човешката досетливост преодолява провокациите, пред които е изправена.



Колелата и пътищата са неразделни от хиляди години

Остатъци от най-древните колела са открити в Словения, близо до Любляна. Карбонното датиране демонстрира, че са почти на 5,000 години, като окръжностите са от явен, а осите – от дъб. Със сигурност това откритие е направило доста по-лесно и икономично пътуването и превоза, само че е трябвало да се създадат и пътищата, а античните римляни са първенци в това. През вековете те са построили и поддържали близо 50 000 благи пътища, свързващи Европа, Близкия Изток и северна Африка. Пътната мрежа, която римляните основават, надживява империята и през днешния ден е основата на най-важните търговски артерии.

Не можеш да построиш къща без стени

Стените дават сигурност, място за усамотение и те пазят от студа, ветровете и неприятелите. Първото барикада, построено за отбрана, е остаряло почти колкото самата човешка цивилизация – даже първите градове от преди 12 000 години са обградени със стени. По отношение на размера, още веднъж римляните са първенци – 120-километровата стена, издигната от Адриан в Британия, отделяла империята от варварите.

Но има една друга стена, в съпоставяне, с която и римските са дребни. Великата китайска стена, построена преди повече от 2 000 години. Прекосяваща няколко района, пустини, реки и планини, издигната от милиони служащи, същинската й дължина към момента е обект на разногласия сред специалистите. И до ден сегашен не престават да се разкриват нови елементи от нея.
Частите от стената, издигнати по времето на династията Минг са от тухла и примес от глина, вар и леплив ориз, служител за хоросан. Точно тези сектори стоят и до през днешния ден като удостоверение за гения на античните инженери.



Който ръководи водите, той ръководи света

Човек може да издържи до три дни без вода и актуалните градове използват изумителни количества вода дневно.

Например единствено Ню Йорк изразходва по 1 милиард галона. Сигурно не е изненада за никого, че близо 2 милиарда души в света нямат достъп до задоволително вода. Преди хиляда години, предизвикването било не намирането на вода, годна за пиянство, а превозването й.

Първата водопреносна мрежа е основана от античните гърци през 7-и в. прочие Хр., само че същинските майстори са римляните, които за 500 години построяват 11 разнообразни акведукта, които могат да придвижват вода на разстояние до 60 благи от източника. Един от тях - Aqua Virgo, издигнат през 19 година прочие Хр., действа и до през днешния ден и доставя вода за известния шадраван Di Trevi в Рим.

„ Древно инженерство “ разкрива и тайните на каменната ера, вглежда се в Тадж Махал и пирамидите и обръща внимание на най-големите кораби на планетата. Сравнени са неповторими структури с обекти, които през днешния ден считаме за даденост, и е показано по какъв начин тогавашните чудеса на света са станали част от всекидневието ни.

Поредицата „ Древно инженерство “ дебютира по Viasat History в понеделник, 5 юли, и се излъчва всеки работен ден в 22:00 часа с полумаратон в събота - 10 юли и 17 юли, от 12:30 часа.





Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.

Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР