Гигантски айсберг се откъсна от ледените шелфове на Антарктика, на

...
Гигантски айсберг се откъсна от ледените шелфове на Антарктика, на
Коментари Харесай

Айсберг, по-голям от Ню Йорк Сити, се откъсна от Антарктика

Гигантски айсберг се откъсна от ледените шелфове на Антарктика, на към 20 км от английската научна станция „ Холи “, съобщи „ Гардиън “.

В момента в базата няма никой, тъй че няма човешки животи, изложени на заплаха в резултат на случая. Айсбергът е с величина 1270 квадратни километра, което го прави по-голям от Ню Йорк Сити, написа CNN. Отчупването му се дължи на развой, прочут като ледено отелване.

„ Холи “ е благосъстоятелност на Британското антарктическо проучване (BAS) – национална интервенция, отдадено на проучването на най-студения от седемте континента на Земята. Базата е затворена за зимата, а екипът от 12 души, обитавали там, я напуснал по-рано този месец.

Голямо пропукване на леда в тази част на Антарктика за първи път е намерено преди десетилетие. Оттогава BAS интензивно следи региона.

Учените чакат от години откъсването на огромен айсберг поради големите пукнатини. Нова бездна, известна като Северния разлом, стартира да се движи към друга огромна цепнатина през ноември и нарастваше по към километър дневно през януари.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР