Гигантската експлозия, която опустоши тази седмица огромна част от столицата

...
Гигантската експлозия, която опустоши тази седмица огромна част от столицата
Коментари Харесай

Жестоките поуки от ливанската трагедия

Гигантската детонация, която опустоши тази седмица голяма част от столицата на Ливан Бейрут, е най-голямата в града, макар че там през 1975-1990 година се водеше революция и постоянно има терористични атентати, написа в специфичен материал Евронюз. Взривовете в Ливан са признак на локалната хронична болест - неспособността на държавното управление да поеме надзор над страната. По-рано тази година Ливан разгласи дефолт и публично стана банкрутирала страна. Сега протестните демонстрации ще се възобновят с нова мощ, разяснява арабистът Ксения Светлова за съветското издание " Известия ".

Правителството на средиземноморската страна заяви, че източник на гърмежа е склад до пристанището на града, в който се е съхранявала 2750 тона иззета амониева селитра. Жертвите досега са над 135 души починаха, хиляди бяха ранени, а вредите се правят оценка на най-малко 5 милиарда $. Властите си дадоха период от 4 дни да посочат виновника за детонацията. Възникнаха въпроси за какво сходен материал, в такива количества е бил държан толкоз дълго време наоколо до града. Оказва се, че е бил иззет още през 2014 година от транспортен съд с карго. Според отчет на Shiparrested  корабът MV Rhosus е пренасял товара от Грузия за Мозамбик през 2013 година, когато управляващите в Бейрут са го задържали поради механически проблем. Товарът е изместен в склад на пристанището и от този момент си стои там.

Какво съставлява

Амониевата селитра или амониев нитрат е кристална субстанция, която се употребява за торене и обогатяване на почвите с азот. Но защото е оксидиращ сътрудник, материалът е мощно запалителен. „ Когато селитрата се замърси при предпазване тя става по-опасна и елементарно възпламенима “, споделя Тревор Лорънс, специалист по гърмежи. Затова има правила къде може да се държи – надалеч от горива и източници на топлота  или огън, както и постоянно отвън жилищни зони. Много европейски страни имат условия при съхранението на амониева селитра към нея да се прибавя и калциев карбонат, който я прави по-малко елементарно възпламенима.

Има ли други произшествия

Досега има редица сходни случаи на произшествия с амониева селитра. Във френския град Тулуза през 2001 година 31 души починаха при сходна детонация в химически цех. Подобен случай имаше и през 2013 година в Тексас, където в умишлена офанзива със самоделна бомба от селитра починаха 15 души. През 1947 година още веднъж в Тексас 581 души почиват при детонация по време на разтоварване на амониева селитра в града, а гърмежът се чува на 200 км разстояние. Тя бе употребена и при изработката на гърмеж при атентат в Оклахома през 1995 година, когато някогашни американски бойци взривяват държавна постройка и убиват 168 души. Сепаратистите от ИРА също употребяват материала за бомба, взривена през юни 1999 година в Манчестър, където са ранени 200 души. След всички произшествия са въведени строги ограничения за придобиването и съхраняването на амониева селитра.

Истинската причина - корупция или безхаберие?

Доброволците на местопроизшествието упрекват за злополуката държавното управление на някогашния министър председател Саад Харири, отбелязва " Известия ". Изданието припомня, че амониева селитра е употребила за изработка на бомби терористичната формация " Ислямска страна ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Други съветски издания - " Лента " и " Труд " разказват случая с кораба " Росус ", чийто взривопасен товар бил докаран в Бейрут преди години, поместват и детайлности за притежателя - съветския олигарх Игор Гречушкин, банкрутирал и в действителност изоставил екипажа, задържан дружно с плавателния съд поради неплатени такси.
Бившият капитан на " Росус " Борис Прокошев декларира пред " Комсомолская истина ", че за сегашните гърмежи са отговорни само управляващите в Бейрут, държали селитрата в пристанището от " лакомия и безхаберие ", вместо да наторят нивите в Ливан. " Крайно дребни са възможностите " от съветския притежател на кораба да бъде получено обезщетение по правосъден ред, изяснява пред " Московский комсомолец " юристът Марина Силкина.
Основната версия за нещастието в Бейрут към този момент е " корупция и немарливост ". Междувременно политиците в Ливан не могат да се схванат между тях, а популацията стремглаво обеднява. Страната е застрашена от апетит, установи " Комерсант ".  Експлозиите са гибелен удар за цялата стопанска система на Ливан. Половината хора в страната живеят под чертата на беднотия, наричайки ръководещите " крадци и мародери ". МВФ чака ливанският дълг, през днешния ден 170 на 100 от Брутният вътрешен продукт, да доближи 183 %. Според Европа Ливан би трябвало преди всичко да се споразумее за заем от МВФ, който упорства за промени в страната, прибавя всекидневникът.
Ливанската стопанска система е парализирана, обобщава " Взгляд ", представен от Българска телеграфна агенция. През бейрутското пристанище - най-големия хъб в страната, минаваха към 80 на 100 от нейния стокообмен. Съсипан бе и съхраняваният в този порт народен запас от зърно и останалите ресурси ще стигнат единствено за месец. Икономическият прелом може да се трансформира в политически, връщайки страната в епохата на гражданската война, се споделя в материала.
Виновникът за детонациите остава незнаен, неразбираеми са и аргументите, и какво в действителност е станало, акцентира " Независимая газета ". Тя цитира обаче телевизия " Ал Арабия ", съгласно която водачът на ливанското шиитско придвижване Хизбула шейх Хасан Насралла е позволил в неотдавнашно послание " опцията да бъде атакувано израелското пристанище в град Хайфа, където има контейнери с амоняк. Ефектът от експлоадирането им би наподобявал детонацията в Бейрут ", написа вестникът.
Още през първия час след гърмежа бейрутското пристанище бе обкръжено не от полицията или армията, а от бойци на въоръжената формация Хизбула, чиито позиции в ливанската власт са доста мощни. Това " поражда огромни съмнения измежду народа. Защото в Ливан всички знаят за оръжейните хранилища, които Хизбула, следвайки нормалната си терористична тактичност, укрива в обитаеми региони ", акцентира " Новая газета ".
Според източник на изданието в избухналия пристанищен хангар са били складирани елементи за сглобяване на ракети, доставяни от Иран на съратниците му в Ливан - шиитите от Хизбула. " За ливанските шиити тези въоръжения са сериозен мотив във безконечните им раздори с Израел (...) Корупцията убива. Войната убива. Това са главните поучения от ливанската покруса ", заключава " Новая газета ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР