Гигантска транспортна стачка парализира цяла Германия в понеделник. Работниците в

...
Гигантска транспортна стачка парализира цяла Германия в понеделник. Работниците в
Коментари Харесай

Германия жъне плодовете на терористичните удари срещу руските газопроводи

Гигантска транспортна стачка сковава цяла Германия в понеделник. Работниците в тази и други промишлености упорстват за по-високи заплати. Междувременно действителният спад на приходите им е директно предизвикан от блокирания достъп до на ниска цена съветски газ. Какви политически последствия, в това число за Русия, ще имат тези митинги в Германия?

След началото на съветската СВО цяла Европа се оказа в сериозна икономическа рецесия - частично заради експлоадирането на военни дейности и частично тъй като като част от санкционната война скъса икономическите връзки с Москва. И една от най-засегнатите страни беше Германия. Експортно насочените немски компании бяха принудени освен да се откажат от съветския пазар, само че и доброзорно (тоест под натиска на САЩ) да се откажат от евтиния съветски газ. Да купуват по-скъп американски.

Също по този начин редица немски компании също бяха принудени да изоставен Германия. След приемането на закона за преференциалното данъчно облагане на високотехнологичния бизнес в Съединени американски щати европейските производители започнаха да се движат през океана. Където е по-тихо, енергийните запаси са по-евтини и налозите по-ниски.

В резултат стандартът на живот в Германия падна и надлежно настояванията на работническата класа за по-високи заплати се усилиха. „ Докато доста работодатели от ден на ден разчитат на еднократни заплащания, синдикатите упорстват за непрекъсната отплата за увеличените разноски за живот “, изяснява немският “Тагешау ”. Това беше главната причина за стачката, която раздруса цяла Германия в понеделник.

За шепа евро

Формалният мотив за стачката е неспособността на редица работодатели да се спогодят с втория по величина синдикат в страната “Верди ” (който изиска 10,5% нарастване на заплатите на своите членове, само че не по-малко от 500 евро).

„ Пред нас е вековният спор сред труда и капитала. Работниците се пробват да накарат фирмите да индексират заплатите до равнището на действителната инфлация, а инфлацията предходната година в Европейски Съюз беше рекордна от доста десетилетия. Бизнесът от своя страна не желае индексиране на заплатите на чиновниците. Много по-приятно е да изпращате пари на парче, а не от нарастване на заплатите ”, изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро СОНАР-2050.

В последна сметка дадоха обещание да се схванат с някои (например с “Германските пощи ”). Редица работодатели обаче отхвърлиха да изпълнят желанието на синдиката. След това управлението на “Верди ” разгласи стачка.

Други профсъюзи също се причислиха към стачкуващите. По-специално, ЕВГ е профсъюзът на железопътните служащи и чиновниците в транспортната промишленост. „ Работниците в транспортната промишленост обичайно са в челните редици на стачните придвижвания, защото са най-добре проведени с помощта на дейните и мощно войнствени синдикати “, споделя Иван Лизан.

В резултат на това Германия беше парализирана - и то безусловно. Спрени железници, превоз. Стотици хиляди хора излязоха на улицата. Стачката продължи дни наред. Ако работодателите не правят отстъпка, стачките ще продължат.

В най-хубавия случай ще има политически рокади

В Русия, несъмнено, на немските стачкуващи (както и на френските протестиращи, които излязоха на улицата против пенсионната промяна на Макрон, също заради стопански проблеми) се гледа с известно удовлетворение. Преди година европейски специалисти и политици, радостни от налагането на наказания, предричаха срив на съветската стопанска система и всеобщи митинги по улиците на Москва и други градове на Руската федерация. В последна сметка получиха това на личните си улици.

Въпреки това, с изключение на задоволство, съветските фенове имат и вяра. Надеждата, че всеобщите стачки ще принудят немското държавно управление да се откаже от своя убиващ стопанската система курс на борба с Москва или най-малко да докара на власт държавното управление, което да се откаже.

Експертите обаче не са склонни да споделят сходен оптимизъм. Мащабът на икономическата злополука в Германия, въпреки и сериозен, към момента не е сериозен. Страната оцеля през зимата, а локалното население, даже и с понижаване на действителните приходи, към момента живее по-добре от редица съседи.

„ Не се плануват промени във външната политика до идната зима. За немското държавно управление приоритет е да накаже Русия. За това управляващите са подготвени да спестят от личните си жители ”, изяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. “През зимата ще ви би трябвало нещо за отопление. Сметките могат да скочат доста, може да се образува недостиг на газ. Повече компании може да затворят или да се реалокират в Съединени американски щати. Тогава цената за помощта за Украйна би трябвало да се усети изцяло ”, добави той.

Освен това настоящето държавно управление няма ослепителен съперник, който да яхне протестното придвижване на улицата. „ За Шолц обстановката е естествена. Първо, популацията е разочаровано от политиците като цяло, тъй че не чака нищо от тях. Второ, той няма мощен конкурент с забавна популистка стратегия ”, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН. „ По време на ръководството на Меркел доста млади и обещаващи политици изгоряха, тъй че в този момент няма от кого да се избира ”, установи той.

„ Стачките няма да доведат до смяна на външния курс, защото в сегашната политическа класа няма кой. Освен това не подценявайте арсенала от политически технологии на актуалните елити под формата на отклоняващи вниманието партии, механически претенденти и просто работеща репресивна машина. Освен това стачкуващите към момента не са издигнали политически промени “, споделя Иван Лизан.

Чисто теоретично самият Шолц може да загуби властта. Можем да приказваме за рокади на ръководещата коалиция. „ Рейтингът на Шолц пада, рейтингът на Бербок пада още по-бързо. Но на партийно равнище “Зелените ” повече или по-малко остават сами, ГСДП и СвДП падат, а ХДС/ХСС се ускорява. Следователно има опция за преформатиране на обединението. Замяната на ГСДП с ХДС/ХСС в нея “, споделя Вадим Трухачов. За Русия обаче това не е мотив за наслада.

„ Лидерът на ХДС Фридрих Мерц се отнася към Русия по-зле от Шолц и поддръжката за Украйна, в случай че той пристигна като канцлер от Германия, ще пораства “, продължава Вадим Трухачов.

Всъщност всички немски систематични политици в този момент заемат антируска позиция – и наред с други неща, тъй като Германия няма задоволително суверенитет, с цел да промени външнополитическия си курс. Страната зависеше и зависи от мнението на Вашингтон.

„ От тази позиция актуалните удари са преференциални за Москва единствено в смисъл, че още веднъж връщат фокуса на публичното неодобрение към локални и обществени проблеми, като не разрешават Русия да бъде упреквана за всичко. Този развой се добавя от общата отмалялост от Украйна, която тласка публичното мнение към помиряване с Русия. Но надали европейските политици ще тръгнат в тази посока: те са прекомерно подвластни и прекалено много мостове са изгорени сред Европейски Съюз и Русия “, счита Иван Лизан. Твърде доста мостове – и прекалено много тръбопроводи.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР