Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100

...
Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100
Коментари Харесай

Китайци изобретиха съоръжение, което пречиства въздуха

Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява голям комин. Високото 100 метра оборудване е китайско откритие и е част от битката на страната със замърсяването, съобщи Българска национална телевизия. Кулата се издига в Сиан, античната столица на Китай и градът, от който в миналото тръгвал Пътя на коприната. Там първият китайски император основал подземно царство с теракотена войска, която да го охранява - едно от чудесата на света.

Дали пречистващата кула няма да е идващото? Тя е талантлива със способността да дишва и издиша. Въздухът се всмуква в остъклени колектори край кулата. Те са с размерите на половин футболно игрище. В тях смогът се загрява, а частиците се насочват към комина, с цел да се филтрират. След като бъде рафиниран, въздухът се изтласква в атмосферата.

Коминът улавя нездравословни газове в радиус от 10 квадратни километра. За денонощие през него минават 10 милиона кубически метра въздух. Откакто работи кулата, в региона замърсяването е намаляло с към 15 %. Коминът в Сиан е единствено смален вид на гигантския филтър, който желаят да построят китайските учени. Тяхната цел е да изградят оборудване с височина 500 метра и диаметър 220 метра. Очаква се то да улавя нездравословните газове в радиус от 30 квадратни километра. Внушителен и упорит проект.

Но Китай, където следствията от индустриалното и битово замърсяване са огромни, се нуждае от такива ограничения с голям обсег и благоприятни условия. Пречиствателните станции за отпадни води наподобява имат правоприемник, който може да освободи въздуха от нездравословните газове и от праховите частици.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР