Гигантите McDonald's, Coca-Cola и Starbucks се присъединиха към глобалните корпорации,

...
Гигантите McDonald's, Coca-Cola и Starbucks се присъединиха към глобалните корпорации,
Коментари Харесай

И Starbucks, Coca Cola и McDonald`s се изтеглят от Русия

Гигантите McDonald's, Coca-Cola и Starbucks се причислиха към световните корпорации, които приключват активността си в Русия заради военната инвазия в Украйна.

От McDonald's обявиха, че краткотрайно затварят към 850 свои ресторанти в Русия. От Coca-Cola нарекоха войната „ трагична “, докато Starbucks оповестиха, че 100 техни кафенета в Русия ще останат краткотрайно затворени. И трите компании оповестиха, че ще продължат да заплащат на чиновниците си.

Главният изпълнителен шеф на McDonald's Крис Кемпчински сподели в известие до чиновниците: „ Конфликтът в Украйна и филантропичната рецесия в Европа предизвикаха неописуеми премеждия на почтени хора “. Компанията съобщи, че е невероятно да се планува по кое време заведенията за хранене ще отворят още веднъж.

Компаниите са подложени на напън да реагират бързо във вълната от наказания на Запада, откакто съветската военна експанзия против цивилни ескалира. В Twitter потеглиха хаштаговете #BoycottMcDonalds и #BoycottCocaCola.

Десетки известни компании, в това число Netflix и Levi's , към този момент стопираха продажбите или стопираха да дават услуги в Русия на фона на тежките наказания.

McDonald's отвори първото си заведение за бързо хранене в Москва през 1990 година, когато Съветският съюз преминаваше към отворен вид стопанска система и марката стана бързо известна в цяла Русия.

През 2014 година след анексирането на Крим от Русия, някои от заведенията за хранене на McDonald`s бяха затворени като част от следствие на питателните стандарти, само че мнозина видяха в това политически претекстове. Очаква се настоящето отдръпване на марката да повлияе и на други компании.

McDonald's краткотрайно затвори и своите 108 ресторанта в Украйна, само че продължава да заплаща заплати на чиновниците си, макар войната. Ресторантите в двете страни дружно съставляват към 9% от приходите на компанията и към 2% от международните продажби. Спирането на бизнес активността в Русия и Украйна ще засегне стотици снабдители и милиони клиенти, които McDonald's обслужва в Русия всеки ден.

На собствен ред продажбите на Coca-Cola в Русия съставляват 2% от оперативните доходи на компанията, а компанията има и към 20% дял от собствеността в бизнес за бутилиране и дистрибуция в Русия.

Нарастваща икономическа реакция

Най-голямата музикална компания в света Universal Music Group също заяви, че прекратява всички действия в Русия и затваря офисите си там.

„ Настояваме за преустановяване на насилието в Украйна допустимо най-скоро “, се споделя в изказване на компанията, изпратено до Би Би Си.

Unilever , производител на козметични артикули с марките Dove и PG Tips заяви, че е спряла търговията с Русия и възнамерява да спре своите рекламни и медийни разноски и вложения там. Компанията обаче ще продължи да доставя ежедневни съществени хранителни и хигиенични артикули, които се създават в Русия.

L'Oreal , най-голямата козметична компания в света, също затваря своите магазини и концесии в Русия и стопира онлайн продажбите. Pepsi , която има доста по-голямо наличие в Русия от съперника Coca-Cola, съобщи, че стопира производството и продажбата на Pepsi и други международни марки в Русия и стопира финансовите вложения и рекламата поради събитията в Украйна. Pepsi стартира да работи в Русия по време на Студената война и в този момент има 20 000 чиновници там. От компанията оповестиха, че ще продължат да оферират други артикули.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР