Гигантът на технологичния сектор Cisco иска да придобие американската софтуерна

...
Гигантът на технологичния сектор Cisco иска да придобие американската софтуерна
Коментари Харесай

Наистина ли Cisco иска да купи Splunk?

Гигантът на софтуерния бранш Cisco желае да придобие американската софтуерна компания Splunk и за това би бил подготвен да заплати повече от 20 млрд. долара. Ако бъде доказано, това ще бъде най-голямото придобиване на Cisco до момента. В момента обаче има единствено клюки и няма готово споразумение на масата за договаряния, предава. 

Основана през 2003 година, Splunk прави програмен продукт, употребен от компании за осведомителни технологии и интервенции за сигурност за наблюдаване и разбор на данни. Той претърпя своя взрив през пандемията поради увеличението на служащите, свързани към мрежата. Цената на акциите му обаче падна с 49%, откакто доближи рекорден връх през септември 2020 година През ноември основният изпълнителен шеф Дъг Мерит ненадейно подаде оставка след поредност от разочароващи резултати. В момента компанията се пробва да се преориентира към облачните калкулации и има пазарна капитализация от към 18 милиарда $. 

Cisco от своя страна е с фокус върху производството, продажбата, поддръжката и консултирането на телекомуникационно съоръжение. Компанията е привикнала да прави придобивания като допълнение към вложенията си в научно-изследователска и развойна активност, като тази на производителя на високоскоростни оптични технологии за взаимно свързване Acacia за съвсем 5 млрд. долара. Компанията има пазарна стойност от към 230 милиарда $ и повече от 20 милиарда $ в брой и краткосрочни вложения.

През декември предходната година Чък Робинс, основен изпълнителен шеф на компанията, отрече Cisco да се интересува от нови придобивания в региона на киберсигурността. Според неговите прогнози, абонаментите и софтуерът ще съставляват 50% от приходите му до фискалната 2025 година

Засега нито една от фирмите не е излязла с коментар да отхвърли или удостовери слуховете за покупката, оповестени в петък от The Wall Street Journal. Същия ден цената на акциите на Splunk се увеличи с 16% до $133,35, макар че по-късно завърши сесията на $114,52.

Евентуалното придобиване от Cisco би било последното от поредност от ходове в софтуерния бранш, които се правят от предходната година. Salesforce, да вземем за пример, купи компанията за работен програмен продукт Slack за 27,7 милиарда $, а Microsoft към този момент разгласи желанието си да купи компанията за видеоигри Activision Blizzard за близо 70 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР