Героят от американското лято Ивайло Йорданов гостува в предаването Код

...
Героят от американското лято Ивайло Йорданов гостува в предаването Код
Коментари Харесай

Герой от САЩ'94: Да надяваме, че ще се класираме за Катар 2022

Героят от американското лято Ивайло Йорданов гостува в предаването " Код Спорт " по ТV+. Търсенето на истината и на рецептата за класиране на футболните ни национали на огромен конгрес продължава несполучливо към този момент 16-та година. На горещия стол изгоряха доста селекционери, само че ситуацията става все по-лошо и по-лошо. Да, ютията не е просто потънала. Тя към този момент е заровена на дъното. По горещата тематика и решенията на Изпълкома на БФС от четвъртък приказва един потвърден войник от остарялата армия, който има зад тила си стотици борби с герба на гърдите! И като състезател, и като помощник в мъжкия и в младежкия тим на " трикольорите ". Определено Йорданов има какво да каже по въпросите, които от дълго време чакат отговори.

- Нова година, нови треньори на националните футболни тимове, нови упоритости, нови цели – единствено вие сте от старите, господин Йорданов! Имам поради щаба на младежкия народен тим, който продължава своята работа по решение на Изпълкома от съвещанието този четвъртък.
- Не започваме добре изявлението – на „ вие “. (Смее се) Идваше да ме снимаш в Спортинг (Лисабон). Бяхте публични посетители със Стоичков на моя бенефис. Единствените българи. Все отново се познаваме от повече от 30 години.
- Приемам забележката, минаваме на „ ти “. Как ще я караме в националните тимове?
- Мога да разясня единствено младежкия народен тим. За мъжкия народен тим не мога да разясня, има си изпълнителна власт, която към този момент реши въпроса с новия треньор. Оттам насетне той може да дава мнения по отношение на селекция, игра и цели. Ние считаме да продължим в същия дух – да подготвяме млади играчи, които да бъдат в интерес на целия български футбол и съответно за българския мъжки тим.
- Коментирахте ли с Александър Димитров, че го спрягат за народен селекционер на мъжете, както и теб между другото?
- Много твои сътрудници писаха, даже моето име го намесваха, само че мисля, че това е несериозно. Има си Футболен съюз, който взема решение. Мачът към този момент завърши, тъй че ние оставаме в младежкия народен тим.
- Имаш ли взор в елементи над младите играчи у нас? Наистина ли имаме гении?
- Мога да подсигурявам, че България постоянно е раждала надарени играчи. Въпросът е до каква степен ще се развият. Наистина последните две години играчите, които бяха в младежкия народен тим, бяха едно много положително качество. Надявам се, когато към този момент прескочат в мъжкия народен тим, естествено, в случай че ги извика новият старши треньор, да покажат това, което демонстрираха при младежите. И да се развиват, тъй като един футболист се развива непрекъснато.
- На всеки Конгрес на БФС се подвигат лозунги за предпочитана работа с школите, само че това като че ли не се случва или може би не е по този начин – твоето наблюдаване?
- Да, по принцип постоянно е по този начин. Като че ли липсват дребни елементи. Във футбола от дребни децата би трябвало да се развиват. Виждаме, че огромните футболни народи още от дребни имат треньори по физическа подготовка. Практиката демонстрира, че тук очевидно нещо куца.
- Помниш ли на един мач в Исландия по какъв начин гледахме 14-годишните деца какъв брой професионално упражняват, по какъв начин ги снимат, спонсорите към тях? Тогава се заговорихме, че исландците ще вземат максимума и ето, че се случи…
- Не единствено исландците. Мисля, че всички страни се развиват. Ние също се развиваме, само че очевидно нещо малко не ни доближава да се направи по този начин, че гениите, които България има, да покажат още повече от своите качества.
- Твърди се, че клубовете би трябвало да дадат време на младите, само че действително това не се случва, изключително във водещите ни тимове. Разбираш ли ги, оправдаваш ли ги треньорите и президентите на родните клубове, че почитателите ги карат да не чакат?
- В огромните тимове е по този начин – никой не те чака. Така че не мога да разясня президентите и треньорите на тези отбори. Имат си човек, който дава пари, той изисква и това си е към този момент тяхна политика.
- Как е в Португалия, която не стопира да вади млади гении на огромната сцена? Какво е по-различното от България?
- Залагат повече на младите.
- Как се получава при грандовете? И ти си го изпитвал – след два-три несполучливи мача и се стартира с настояването за оставки, възмущение по трибуните?
- Когато видиш, че един млад състезател има капацитет, просто го налагаш, тъй като може да донесе доста пари на клуба при произлязъл трансфер.
- Много повече гении ли ражда Португалия за футболисти?
- Да създадем една информация – ще се върна малко обратно. През 90-те години, а и по-късно България „ изнасяше “ футболисти за Португалия. Сега е противоположното – португалските футболисти идват в България. За смяната лиши много години, само че ето, че има резултат от цялата тази работа.
- За малко беше треньор на Кристиано Роналдо във втория отбор на Спортинг (Лисабон), срещал ли си го в следствие? Поздравява ли те или към този момент е над тези неща?
- Ако бъда почтен, не съм го виждал. Нямам визия по какъв начин ще реагира, в случай че ме види. Треньор е мощна дума, тъй като той просто мина като експрес във втория тим на Спортинг. Личеше си, че в действителност е доста класен футболист. Имам другари в Португалия и в португалския народен тим и те ми споделят, че Роналдо до ден-днешен наложително остава след всяка подготовка да се доусъвършенства. Това би трябвало да бъде образец за всички футболисти.
- Между другото всеки футболист, който сме интервюирали в „ Код Спорт “ и са били с него, над 10 индивида, споделят че той и преди и след подготовка остава. Дори Евра показа, че не е добре да му вървиш на посетители, тъй като ти дава единствено салата и минерална вода. Явно това негово усърдие е пословично.
- Роналдо има гений и се вижда от всички, само че би трябвало и работа. Не може единствено да разчитаме на гений, тъй като човек, който разчита единствено на гения, няма да успее.
- Не е правилно да те карам да правиш разбор за националния мъжки тим и няма да го върша. Но желая да те попитам на прима виста какво се промени примерно от времената, когато ти беше помощник на Стоичков в щаба през 2004/07 и в този момент? Каква е повода да стигнем толкоз надолу?
- Аз имам рационално пояснение за мен, само че мисля да не го споделям. Не желая да влизам в елементи. Просто ще си го запазя за себе си.
- Бях задължен да опитам…
- Неуспешен опит. (Смее се)
- Не си ли направихме харакири с това, че поради клубни пристрастия имаше мощен напън и към Стоичков, и след това към Мъри Стоилов и действително българинът надали не самичък унищожи националния си тим?
- Един от проблемите е, че всеки схваща от футбол. Може би веднъж вечно би трябвало да се приключи това нещо. Всеки схваща от футбол, а то не е по този начин.
- И си показва мнението.
- Хората може би се въздействат от тези отзиви и това е огромен проблем.
- Има един лаф, че когато приказваш с Господ няма неприятно, само че когато Господ стартира да ти приказва е проблем.
- Никога не загатвам името на Господ, когато не е належащо.
- Бившият ти съотборник в Спортинг и националния отбор Красимир Балъков предложи една стратегия, която поради промяна на властта или по други аргументи, не влезе в деяние. Запознат ли си с неговите оферти и действителни ли са те? Ясно е, че сме закъснели, само че дали изобщо не сме изпуснали самолета?
- Не сме го изпуснали. Всичко, което Краси предложи, таман започваше към този момент да се изследва, да се види кое е позитивното и кое може да се промени, с цел да вървим напред, само че те го смениха.
- Какво мислиш за концепцията мъжкият отбор да стартира квалификациите единствено с млади играчи? Например тези от водения от вас юношески тим. Това оневинен риск ли е или при нашето поглъщане до 60-70-ото място в ранглистата на ФИФА ще е равно на самоубийство?
- Аз съм сигурен, че старши треньорът на мъжкия народен тим ще се допита до Сашо и до мен, с цел да му дадем индикации защо става въпрос и на кои футболисти може да разчита. Но не може единствено с тези играчи, които до през вчерашния ден са били при младежите, да се играе в мъжкия футбол. Има разлика, би трябвало да става поетапно. И вероятно той ще си реши кои да повика и кои да играят.
- Прехвърчаха искри в медиите за недоразумение сред вашия щаб и този на мъжете по времето на Георги Дерменджиев. Можеш ли да кажеш дали е било по този начин и кои млади футболисти не успяхте да разделите в кой от двата отбора да играят?
- Познаваш ме от толкоз години и знаеш, че на този въпрос няма по какъв начин да ти отговоря. Дали е имало, дали е нямало, не знам. А може би знам, само че не мога или не желая да кажа. Наистина не желая да разясня пред медиите, в никакъв случай не съм го правил, няма да го направя и в този момент. Което остава във Футболния съюз, си остава във Футболния съюз. Просто съм подобен човек и няма по какъв начин да се получи по различен метод.
- Коронавирусът до каква степен повлия на работата в младежкия отбор? Ти си човек, на който към този момент 23 години се постанова да съблюдава специфични ограничения поради заболяване и нямам доверие да ти е повлияло на душeвността, само че по този начин ли беше с играчите, с околните към теб?
- Не е прелестно да видиш твои близки, които са заболели, тъй като има хора, които карат ковид доста тежко. Не знам дали си осведомен, само че предходната година изгубих моята майка. Надявам се имунизациите, които влизат сега да допринесат тази пандемия да си замине час по-скоро.
- Имаш ли любимци от генерацията, с която работихте в последния цикъл? Може ли да кажеш твърдо за някои играчи, че ги чака положително бъдеще в мощни задгранични клубове?
- Никога не съм фаворизирал даден футболист. За мен постоянно е бил значим тимът. Когато отборът е като едно цяло, който желае и желае, сигурно ще си покаже качествата и ще пораства нагоре. Но за мен е значим само тимът.
- Мислил ли си в миналото, че от четвърти в света ще стигнем до пети в квалификационната група?
- Реално видяно, не. Първо не ми е било ясно едно време. Сега към този момент ми е ясно, само че няма по какъв начин да се върна обратно, с цел да мисля за настоящето време. Просто е невероятно.
- Как ти се коства футболът без аудитория?
- Не е хубаво, не е прелестно. Играл съм на празни игрища и е непоносимо.
- Ходил ли си скоро на мач на „ Жозе Алвеладе “, където твоят облик е измежду 50-те най-велики играчи на Спортинг на стената на славата? Въобще следиш ли португалското състезание през днешния ден?
- Да, проследявам португалското състезание, изключително Спортинг. Заради тази пандемия не съм ходил може би от една година в Португалия. Ще ми се да отида, тъй като тази година Спортинг върви добре, постанова млади играчи и просто да почерпя опит от треньорите и от всичко, което се случва в клуба.
- Нивото на португалското състезание през днешния ден?
- Доста високо е. Отборите играят в Шампионска лига, дори от единствено себе си тази година два тима от шампионата влизат в Шампионска лига, трети играе бараж. Това е задоволителен отзив за равнището на португалския футбол.
- Нещо по-характерно, по-различно от твоето време, което намираш?
- Залагат на млади треньори, до момента в който тук не го вършат. Там президентите и притежателите на клубовете залагат на млади треньори, които знаят и могат и нещата се получават.
- Генерално къде сбъркахте четвъртите в света в ръководството, без да се обиждаш, че към този момент не сте такива огромни любимци на нацията, настояват някои? С българския нрав ли го свързваш или с нещата, които се случиха в българския футбол?
- Едно от главните неща е българският нрав, само че не е единствено това. Има доста неща, които би трябвало да се трансформират, в случай че желаеме България да върви напред.
- Нещо съответно?
- Не, не желая да влизам в конкретика. България е раждала, ражда и ще ражда гении. Въпросът е до каква степен ще ги развием, с цел да могат да оказват помощ на българския футбол.
- Според теб чужденците пречат ли за развиването на младите гении или когато си надарен, би трябвало да пробиеш?
- Вкара ме в една серпантина, от която е мъчно измъкването. Не мога да разясня футболните президенти и треньорите на тимовете, които залагат на чужденци. Все отново футболът е бизнес, те знаят какво желаят и не мога да го разясня.
- Говорим за конкуренцията, тъй като когато ти напусна България, беше голмайстор №1 на шампионата с екипа на Локомотив (Горна Оряховица). Как се усещаше в конкуренцията на играчи като Любо Пенев, Наско Сираков, Петър Александров, Петър Михтарски, Ивайло Андонов, да не ги изреждам през годините…
- Не беше елементарно. Тогава единствено, с цел да получиш повиквателна за която и да е възраст в националния тим, просто викаш „ ура “. Когато отидох в Спортинг, имаха право да са в състава единствено шестима чужденци, а измежду 16-те единствено трима. Имаше трима бразилци, Краси Балъков и треньорът бе бразилец. Как се влиза в групата? Малко мъчно. Ако не си непрекъснат, в случай че не го искаш и не се доказваш на всяка една подготовка, че си по-добър от локалните, просто няма късмет.
- Но ти съумя и това доста ни радваше тогава. А има ли най-малко един голмайстор през днешния ден, който да приближава вашата класа на голмайсторите, които изредих? Някой подхожда ли ти, импонира ли ти?
- Не желая да върша съпоставяне сред 90-те години и в този момент, тъй като футболът е по-различен оттогава.
- Как можем да подготвим треньори за школите? Това не е ли също проблем, който не се загатва?
- Имаме треньорски курсове, които са от УЕФА и се карат в България. Мисля, че в този момент стартира отново „ Про “ лиценз. Мога да кажа, че имаме положителни експерти. Радвам се, е работя с един от експертите, който съгласно мен е на доста високо равнище. 24 часа е зает единствено с това нещо.
- Имаш поради Александър Димитров.
- Точно по този начин. И не е поради това, че работя с него. Познавам го от доста от дълго време и в действителност този човек живее с футбола.
- Как гледаш на системата, която се дискутираше за вид мисионери от Нидерландия, от Испания? Да се раздели България на центрове, примерно осем области и те да предадат една унифицирана подготовка за всички?
- Това не ми се коства доста окей по простата причина, че може би ние ще сме без аналог в света, в случай че го създадем. Португалия не си е разделила страната на осем области и да прави тези неща, само че както виждаме, станаха европейски първенци.
- Какъв е методът младите момчета да бъдат запалени по Цар Футбол, а не по виртуалните му версии, откакто към този момент има и национални тимове по виртуален футбол?
- Човек би трябвало да обича още от дребен спорта като цяло. Когато едно дете отиде да играе, просто би трябвало да знае… Мисля, че не може за едно дете парите, колите и другите неща да са му в главата. Просто би трябвало да обича футбола. Когато едно дете обича футбола, рано или късно футболът ще му върне това, което ще му вземе.
- Има ли най-малко оптимизъм за международното в Катар? Конкуренцията в групата каква е? Да не кажем след третия-четвъртия мач, че към този момент градим тим за новия цикъл…
- Винаги съм бил оптимист. Групата е тежка, както всички групи са тежки, към този момент няма слаби тимове. Когато някой каже, че този тим в слаб, не е тъкмо по този начин, тъй като всички страни се развиват и желаят да покажат, че към този момент не са джуджета на футболната карта. Групата е тежка, само че да се надяваме, че с тези млади момчета и опитните, ще покажем положителни игри и ще се класираме за Катар.
- Как гледаш на финалите на европейското състезание в 12 страни? Как го приемаш този модел?
- Странно. Не мога да си показва по какъв начин примерно играеш в Унгария, след това отиваш да играеш във Франция, в Германия… Може би не съм привикнал, тъй като ние сме от по-старото потомство и шампионатите са били единствено и само в една страна. Странно ми е.
- Връщаш ли се към спомените за американското лято?
- Това е част от моята история, няма по какъв начин да не се връщаш.
- Обичаш ли да приказваш с младите играчи на тази тематика? Питат ли те, интересуват ли се?
- Само, в случай че ме попитат им описвам, другояче не. Не съм от вида да споделям: „ Аз, аз, аз… “ Ако се интересуват за нещо, няма никакъв проблем, за който и да е, освен младите играчи.
- Как гледаш на това, че доста огромни имена в българския футбол „ изгоряха “ на селекционерския пост? И всеки си мисли, че на него няма да му се случи…
- Малко е проветрива тази специалност, тъй като се изискват резултати. Така е, „ изгоряха “ много имена, само че да се надяваме, че рано или късно ще се спре с това нещо.
- В младежкия народен тим имате ли цели? Поставиха ли ги, чакате ли ги?
- Ние постоянно имаме цели – да създадем играчи, които когато влязат в мъжкия народен тим, да могат да отговорят съответно на условията на мъжкия футбол. Естествено, че ние се борим и постоянно ще желаеме да побеждаваме във всички мачове, които играем.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР