Героичните сражения край Дойран от 1916-1918 г., известни като Дойранска

...
Героичните сражения край Дойран от 1916-1918 г., известни като Дойранска
Коментари Харесай

Дойран: Бой до последна капка кръв, България остава на световната карта

Героичните сражения край Дойран от 1916-1918 година, известни като Дойранска епопея, носят може би най-голямата българска военна победа в цялата ни история. Те са и едни от най-епичните сражения във войните през XX век.

Във връзка със 100-годишнината от славните сражения на 15 септември в Троян ще има огромна възстановка на събитията от последните дни на Дойранската епопея.

Историята се основава там, където живеят огромните хора, а освен там, където се взимат огромните решения, споделят членовете на троянския клон на Национално сдружение " Традиция " - сдружение, изключително известно в цялата страна с историческите си възстановки.

За проявения български подвиг в тези сражения беседваме с Христо Калистерски , шеф на клон " Априлци-Троян-Севлиево " на НД " Традиция ".

- Българското нахлуване през 1915 година е спряно по заповед на немското командване на сръбско-гръцката граница и българската войска минава към защита и в региона на град Дойран в днешна Македония основава мощна отбранителна позиция. Защо съгласно вас немското командване стопира настъплението на българската войска?

- Официалното мнение на немската страна е, че се надяват Гърция да бъде съдружник на Централните сили и заради мощната роднинска връзка сред владетелските фамилии на Германия и Гърция. Както и ясното желание на германците да се отклоняват сили на Антантата от Западния фронт. Спирането на българското нахлуване е груба неточност и ясно демонстрира, че немската империя има прехвалени, само че слаби стратези. Имайки поради държанието им и по проблема с Румъния, то можем ясно да кажем, че германците не се интересуват от българските ползи.

- Идват три години на позиционна битка, при която българите удържат позициите си. Как провежда сполучливата отбрана българската армия? Може ли да разкажете някои детайлности за организацията, въоръжението, тактиката на командването на българските военни елементи?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР