Германците бавно работят по създаването на една много необичайна пирамида.

...
Германците бавно работят по създаването на една много необичайна пирамида.
Коментари Харесай

Пирамида на времето: Германците строят нещо мащабно, което ще завърши през 3183 г.

Германците постепенно работят по основаването на една доста необикновена пирамида. Амбициозният план стартира през 90-те години на предишния век и няма да бъде приключен преди 3100 година Това значи, че даже нашите пра-пра-правнуци няма да видят структурата в целия ѝ искра, в случай че пирамидата въобще бъде приключена.

Location | Wemding, Bavaria, Germany

Wemding is a small town and municipality, and is perhaps most known for the Zeitpyramide, a public artwork started in the early 90s and is scheduled completed in the year 3183.
— World Urban Planning (@worldurbanplan)
Всичко стартира през 1993 година

61 години след раждането си през 1932 година немският художник Манфред Лабер стартира един от най-големите и сигурно най-дългите художествени планове в кариерата си. През 1993 година, в чест на 1200-годишнината от рождението на градчето Вемдинг , Бавария, той стартира процеса на слагане на нови бетонни блокове, всеки от които тежи шест тона, на всеки 10 години в основата на по този начин наречената " Пирамида на времето във Вемдинг " (Zeitpyramide).

Планира се пирамидата да бъде формирана от четен брой квадрати , като в основата са ситуирани 64 блока, на втория етаж - 36 блока, на третия етаж - 16 блока, а на върха на пирамидата - четири блока. Цялата конструкция ще се състои от 120 бетонни блока.

Кога ще бъде приключена пирамидата?

Ако се създадат калкулации за инсталирането на всеки нов блок, излиза наяве, че пирамидата няма да бъде приключена дълго време. Всъщност не се чака тя да бъде приключена до 3183 година от Н.е. За да дадем някаква вероятност, хората, които съществуват сега, няма да видят завършването на първия ред в основата на структурата.

Лабер е бил наясно, че няма да е в близост, с цел да види завършването на тази голяма пирамида. Всъщност той съумял да види единствено три от блоковете, сложени в основата, преди да почине през 2018 година От фондация " Видмингер Цайтпирамиде " декларират: " Това за първи път демонстрира, че работата му надвишава неговите благоприятни условия... както ще надвиши и опциите на всички нас, които участваме сега ".

Ще устоят ли блоковете на пирамидата?

При подобен дълготраен план употребяваните материали би трябвало да могат да устоят стотици, даже хиляди години. Засега блоковете са направени от елементарен бетон, който не е обработен или запечатан . Поради това има възможност блоковете да се разпаднат доста преди пирамидата да бъде приключена .

Данните от антични структури обаче сочат, че производните на цимента и бетона са способни да оцелеят хиляди години . Пирамидите в Гиза са построени от ломен камък, само че в един миг са били предпазени от пласт хоросан. В Китай пък хоросанът им постоянно е съдържал надробен леплив ориз.

Лабер не постановява, че всеки блок би трябвало да бъде направен от избран материал, тъй че в бъдеще може да се опитва с блоковете, с цел да бъдат по-дълготрайни. Докато традицията за слагане на един блок се извършва на всяко десетилетие, духът на Лабер би трябвало да е благополучен от плана, който е почнал в чест на родния си град.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР