Германското списание Spiegel публикува архивен протокол, съдържащ изявления на западни

...
Германското списание Spiegel публикува архивен протокол, съдържащ изявления на западни
Коментари Харесай

Spiegel разкри архивен документ с обещания на Запада за неразширяване на НАТО на изток

Германското списание Spiegel разгласява архивен протокол, съдържащ изказвания на западни политици за неразширяването на НАТО на изток: www.

Става дума за протокола от срещата на ръководителите на външнополитическите ведомства на Съединени американски щати, Англия, Франция и Федерална република Германия, извършена в Бон на 6 март 1991 година Темата на диалозите е била сигурността в Централна и Източна Европа.

„ Ние казахме ясно на договарянията 2 плюс 4 (за обединяването на Германия, с присъединяване на Федерална Република Германия и Германска демократична република, както и на Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Франция), че не разширяваме НАТО оттатък Елба (текстът в допълнение прецизира, че не приказваме за Елба, а за река Одер. - " б " ). Затова не можем да предложим на Полша и останалите участие в НАТО “, е декларирал политическият шеф на западногерманското външно министерство Юрген Хробог.

Аналогични обещания дадоха и американските дипломати. „ Ние дадохме да се разбере на Съветския съюз – в договарянията 2 плюс 4, както и в други договаряния – че нямаме желание да се възползваме от изтеглянето на руските войски от Източна Европа... НАТО не би трябвало да се уголемява на изток и нито официално, нито импровизирано “, е декларирал представителят на Съединените щати Реймънд Зайц.

По-рано прессекретарят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи, че Москва към момента не е получила отговор на въпроса за приближаването на НАТО към съветските граници, заложен от президента на Мюнхенската конференция през 2007 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР