Германското правителство в сряда се съгласи да национализира компанията за

...
Германското правителство в сряда се съгласи да национализира компанията за
Коментари Харесай

В исторически ход Германия ще национализира енергийния гигант Uniper

Германското държавно управление в сряда се съгласи да национализира компанията за комунални услуги Uniper, с цел да подсигурява сигурността на интервенциите на колоса и да избегне колапса на промишлеността на фона на енергийната рецесия.

Държавата ще влага още 8 милиарда евро, с които ще изкупи 56-процентния дял на финландската Fortum. След нарастването на капитала немското държавно управление към този момент ще има към 98.5% от Uniper.

Берлин към този момент закупи 30% от Uniper през юли в договорка за 15 милиарда евро, целяща да избави частната компания от банкрут. След това колосът получи спомагателни заеми, само че финансовото му положение не спря да се утежнява поради непрестанно намаляващите доставки на съветски газ.

Откакто стабилизационният пакет беше контрактуван през юли, обстановката на Uniper в допълнение се утежни бързо и доста. Затова бяха контрактувани нови ограничения за разрешаване на обстановката “, разгласи Fortum в изказване в сряда сутринта.

С национализацията се „ основава ясна конструкция на благосъстоятелност, с цел да се подсигури Uniper, респективно и енергийните доставки за компании, общински комунални услуги и консуматори “, се споделя още в него.

Uniper е най-големият вносител на газ в Германия. Компанията се оказа мощно притисната от фрапантно понижените газови потоци от Русия, което докара до скок на цените.

Руският държавен енергиен колос „ Газпром “ по-рано този месец спря за неопределен срок газоподаването към Европа през газопровода „ Северен поток 1 “ – ход, който основният изпълнителен шеф на Uniper Клаус-Дитер Маубах предвижда, че ще изостри премеждията за компанията.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР