Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия

...
Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия
Коментари Харесай

Германия намалява таксите за потребление на ток

Германското държавно управление ще понижи фрапантно таксата върху потреблението на електрическа енергия от 2022 година, с цел да облекчи тежестта върху потребителите, оповестиха операторите на мрежи в петък.

Таксата по Закона за възобновимите енергийни източници (EEG), употребена за финансиране на разширението на слънчевите и вятърните централи, ще намалее с повече от 40 % до 3,723 цента за киловатчас от 1 януари, се показва в изказване на 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO и TransnetBW.

Това е най-голямото понижение до момента, откогато зелената такса беше въведена през 2000 година, с цел да се подкрепи преходът на водещата европейска стопанска система от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на тока на европейските енергийни тържища се стабилизир...

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер съобщи неотдавна, че таксата EEG би трябвало да бъде отстранена изцяло през идващите няколко години, " с цел да се резервира достъпността на електрическата енергия ".

Недостигът ще бъде обезщетен с по-високи държавни дотации, частично с помощта на налога върху въглеродните излъчвания, въведен при започване на 2021 година

Германците към този момент имат най-високите сметки за електрическа енергия в Европейския съюз и с наближаването на зимата нараства натискът върху държавното управление да помогне за намаляване на надвисналата рецесия с цените на силата.

През последните месеци цените на природния газ в Европа се покачиха, защото търсенето набъбна с излизането на стопанските системи от рестриктивните мерки, провокирани от пандемията. Запасите към този момент бяха ниски след дългата и студена предходна зима.

Цените на едро на природния газ, които са водещият знак за общите цени на силата в Европа, се усилиха повече от три пъти през тази година. Цените на петрола и въглищата също скочиха, което подхранва опасенията за внезапно повишаване на инфлацията и скок на сметките за сила.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят енергийния въпрос на среща на върха идната седмица.

Европейската комисия предложи държавите-членки краткотрайно да понижат налозите и данъците, с цел да понижат сметките за сила на семействата и предприятията.

Правителството на Франция се ангажира да блокира по-нататъшното нарастване на цените на газа и електрическата енергия до април.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР