Германското правителство подписа споразумение за национализация на закъсалия газов гигант

...
Германското правителство подписа споразумение за национализация на закъсалия газов гигант
Коментари Харесай

Германия национализира газовия гигант „Uniper“

Германското държавно управление подписа съглашение за национализация на закъсалия газов колос " Uniper ", заяви финландският притежател на компанията, до момента в който енергийният бранш се съвзема от последствията от съветската война в Украйна.

В изказване на " Fortum " се споделя, че Берлин ще инжектира 8 милиарда евро в брой в " Uniper " и ще купи акциите на финландската компания за 500 милиона евро, като по този метод Германия ще получи 98,5% дял в газовата компания.

„ При актуалните условия на европейските енергийни пазари и отчитайки сериозността на ситуацията на „ Uniper “, продажбата на компанията е вярната стъпка, която би трябвало да се предприеме освен „ Uniper “, само че и за „ Fortum “, съобщи основният изпълнителен шеф на „ Fortum “ Маркус Раурамо.

„ Ролята на газа в Европа се промени радикално, откакто Русия атакува Украйна, както и вероятностите за портфейл с високо наличие на газ. В резултат на това бизнес причините за интегрирана група към този момент не са жизнеспособни “, сподели Раурамо в изказването.

Един от най-големите вносители на съветски газ, " Uniper " е притиснат от Москва, която понижи доставките за континента след нахлуването си в Украйна през февруари. Липсващите доставки трябваше да бъдат сменени със скъпи доставки от свободния пазар, където цените на газа скочиха до небето.

През юли немската страна се съгласи да придобие 30-процентен дял в " Uniper " като част от в началото съглашение за финансова помощ. Но по-рано този месец " Uniper " разгласи, че двете страни изследват опцията за национализация, защото енергийната рецесия не демонстрира признаци на отшумяване.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР