Германският спортен гигант Adidas сериозно обмисля да изгради новия си

...
Германският спортен гигант Adidas сериозно обмисля да изгради новия си
Коментари Харесай

Adidas нареди София сред топ локациите за новия си IT център

Германският състезателен колос Adidas съществено обмисля да построи новия си софтуерен център в София. По време на визитата на представители на компанията в българската столица тази седмица стана ясно, че градът е в шорт листата им от евентуални варианти. Мануел Паузер, вицепрезидент на компанията, разяснява, че до момента са били прегледани 20 вероятни места.

София се нарежда на върха измежду локациите, които бихме избрали поради гениите, които откриваме на локално равнище, съществуващата бизнес екосистема и фокуса върху развиването на средата “, сподели той.

Паузер дефинира параметрите на София като впечатляващи. По думите му това са „ фактори, които в Adidas ще вземат превес за последващите ни решения за развиване на бизнеса “. С въпросните цифри го срещна служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Той подчертава, че България е трета в света по IT експерти на глава от популацията и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа.

В поддръжка на думите му идват годишните отчети за развиването на софтуерната промишленост. По данни на БАСКОМ за 2021 година, да вземем за пример, броят на заетите в сектора надвишава 46 200 души. А този на всички трудещи се в целия ICT бранш е неколкократно по-голям. Междувременно обаче, съгласно изчисленията на БАСКОМ Барометър към 2025 година, гладът за фрагменти ще е още по-изострен и тогава пазарът на труда ще има потребност от нови 32 000 работни места.

Що се отнася до визитата на делегацията от Adidas, тя идва тъкмо месец след визитата на Никола Стоянов в централата на компанията в Германия. Там той беседва с изпълнителния шеф Каспър Рорщед, а до медиите доближи информацията за евентуалния интерес на колоса към България като място за новия му IT център. Всъщност работата по евентуалната инвестиция продължава към този момент повече от 3 месеца и е резултат от партньорството сред Министерство на стопанската система, Столична община и комерсиалната ни задача в Германия.
 България ухажва Adidas за инвестиция
От години Adidas насочва големи вложения в R&D активността си. Компанията употребява авангардна роботика, 3D сканиране, разбор на придвижването и прочие, с цел да усъвършенства живота на спортистите посредством оборудването си. Ежегодно колосът прави разноски за десетки милиони в тази сфера, като пикът беше през 2017 година, когато вложенията доближиха 187 милиона евро.

София има дълготрайна визия за превръщането си в „ интелигентен “ град на бъдещето и един от аспектите е даването на все по-добри условия за фирмите, които избират столицата “, разяснява в този подтекст и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ градската администрация основава среда с висока добавена стойност и притегля от ден на ден млади гении, искащи да се развиват тук. „ Благодарение на непрекъснатата работа сред бизнеса и столичната администрация през днешния ден се радваме на привличането на все по-голям интерес като локация за развиване на нови технологии “, добави тя.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР