Германският режисьор Волфганг Петерсен, придобил международна известност с филмите Перфектната

...
Германският режисьор Волфганг Петерсен, придобил международна известност с филмите Перфектната
Коментари Харесай

Една легенда си отиде: Волфганг Петерсен - творецът, влюбен в киното и в живота

Германският режисьор Волфганг Петерсен, придобил интернационална популярност с филмите " Перфектната стихия " и " Троя ", си отиде от този от този свят, оставяйки Холивуд унищожен. Той бе прочут като човек, изпълнен с наслада от живота, и като създател, който правеше това, което най-вече обичаше да прави.

Творецът, който стои зад заглавия като " Посейдон ", " Приказка до безкрайност " и " Еър Форс 1 ", е умрял от рак на панкреаса, заяви негов представител. Той е бил на 81 години.

Петерсен, който е режисирал холивудски звезди, измежду които Клинт Истууд, Дъстин Хофман, Джордж Клуни, Харисън Форд и Брад Пит в продължение на пет десетилетия, е умрял в Лос Анджелис в петък.

Той е умрял в резиденцията си в Брентууд, Лос Анджелис, в прегръдките на 50-годишната си брачна половинка Мария Антоанета.

Петерсен оставя наследник Даниел и двама внуци - Мая и Жулиен.

Роден в Емден, Германия през 1941 година, Петерсен реализира първия си огромен триумф с трилъра за подводници от Втората международна война " Подводницата ", приспособен по едноименния разказ за борбата за Атлантическия океан. Филмът му носи две номинации за " Оскар " през 1983 година, в това число за най-хубав режисьор, а през идната година Петерсен пуска първия си англоезичен филм - детското фентъзи " Приказка до безкрайност ". През 90-те години на предишния век той се насочва към холивудските екшъни и филми за бедствия, като работи с Истууд и Джон Малкович в трилъра за убийства " На огневата линия " и режисира Хофман в тематичния филм за пандемията " Зараза ".

" Това, което евентуално не трябваше да върша, е филмът " Посейдон ", споделя той в изявление през 2016 година " По това време бях на гребена на вълната... Не трябваше да го върша, тъй като просто не се получава по този начин. В някакъв миг се проваляш. "

След това взема решение да си вземе 10-годишна пауза, преди да се завърне през 2016 година с немската комедия " Vier gegen die Bank ".

Глен Клоуз, която взе участие дружно с Форд във кино лентата на Петерсен " Еър Форс 1 ", споделя в изказване за Агенция Франс Прес, че работата ѝ с немския режисьор " остава специфичен спомен за нея ".

" Въпреки че сюжетът беше трогателен и под напрежение, си припомням многото смях, изключително в сцените към голямата маса във Военната стая ", написа тя. " Споменът ми е за човек, изпълнен с наслада от живота, който правеше това, което най-вече обичаше да прави ", добавя Клоуз.

През 2000-те години Петерсен режисира Клуни в " Перфектната стихия " и Пит в " Троя ". Както в " Перфектната стихия ", по този начин и в " Подводницата ", режисьорът показва увлечението си по фотосите, свързани с водни пространства.

" Харесвам детайла на водата. Смятам, че водата е най-красивата, съвсем хипнотизираща буря - и най-опасната ", споделя той в изявление през 2000-та година.

През 2021 година, в разгара на пандемията от COVID-19, Петерсен възнамерява режисьорски план в Германия - любовна история за сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и млада източногерманка, основана на същински случай малко преди построяването на Берлинската стена. Проектът по този начин и не се осъществя.

Петерсен в никакъв случай не е криел ентусиазма си към работата си в Съединени американски щати. Той обясняваше, че това евентуално се дължи на следвоенната ера, когато германците са били толкоз изтощени и деморализирани от всичко, което се е случило по време на Втората международна война. За разлика от тях " тези американци на корабите им, добре нахранени и засмени, бяха избавление ", споделя един път той. За него американците са " представители на един по-добър свят, богати, мощни и другарски настроени ".

Малко преди 80-ия си рожден ден предходната година Петерсен съобщи пред dpa, че желае да " преплува тази кръгла годишнина напълно повърхностно ", като се пошегува, че неглижира пенсионирането и евентуално ще работи и на 100 години, в случай че може.

Той показа, че не е от хората, които живеят в предишното: " Моят взор е напред. Рядко виждам филмите, които съм направил. Но " Подводницата " явно беше огромният прелом в живота и в кариерата ми. "

" Толкова доста режисьори имат един-единствен филм ", споделя той в по-късно изявление. " Това е филмът, който промени всичко за мен и за който хората ще приказват постоянно. Аз съм късметлия, че имам в историята си този филм. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР