Германският регион Хановер издаде официално разрешение за отстрел на вълк,

...
Германският регион Хановер издаде официално разрешение за отстрел на вълк,
Коментари Харесай

Вълк, убил понито на фон дер Лайен, ще бъде застрелян след специално разрешение

Германският район Хановер издаде публично позволение за отстрел на вълк, който умъртви едно от понитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която сподели по-рано, че изпълнителната власт на Европейски Съюз ще преоцени статута на предпазените вълци, оповестяват " Билд " и " Еурактив ".

Понито, наречено " Доли ", е убито от нахлуване на вълк при започване на септември, когато пасе дружно с друго пони, благосъстоятелност на семейство фон дер Лайен покрай Хановер, Северна Германия. " Цялото семейство е извънредно разтревожено от новината ", сподели тогава представителят на президента на Комисията.

Сега способените органи са разрешили въпросният вълк да бъде премахнат.

" Беше поискано изключение от законодателството за запазване и е прегледано в сходство със законовите условия. Те са изпълнени ", сподели представител на съответната общинска администрация пред немския ежедневник TAZ.

Вълкът е по този начин наименуван " проблематичен вълк " - разбиране в немското природозащитно законодателство, което се ползва, когато вълк неведнъж атакува добитък или по различен метод показва, че не е кадърен за общуване с човешкия живот и което улеснява приемането на изключително позволение за отстрел.

Според представител, животното е умъртвило общо 12 овце и крави, с изключение на понито. Тя обаче не пожела да разяснява дали съответно гибелта на " Доли " е повода за решението за издаване на позволение за снимане.

Фон дер Лайен желае да " преоцени " защитния статус на вълците

След като специалистите на място към този момент бяха заключили, че понито евентуално е било убито от вълк малко след случая, резултатите от ДНК разбор, оповестени в сряда (7 декември), удостоверяват това и помагат за идентифицирането на съответния вълк.

Междувременно фон дер Лайен сподели в писмо до немските консервативни (ЕНП) законодатели предходната седмица, че ЕК ще преразгледа предпазения статут на вълците.

Въпреки че не загатна категорично понито си в писмото, което беше представено от немската осведомителна организация dpa, тя сподели, че ЕК " признава, че завръщането на вълците и техния възходящ брой водят до спор ".

" Има от ден на ден известия за набези на вълци върху добитък и нараснали опасности за хората в засегнатите райони ", добави тя.

Спорен въпрос

Вълците и другите огромни хищници понастоящем са под строга отбрана според Директивата за местообитанията на Европейски Съюз, което значи, че всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране на вълци в природата са неразрешени.

Въпреки това фермери и представители на страни и райони с огромни популации на хищници предизвестиха, че възходящите популации съставляват опасност за земеделието и локалните общности.

Законодателите от ЕНП, част от която е самата фон дер Лайен, гласно приканват за преразглеждане на предпазения статут на вълци и други огромни хищници като мечки или рисове, последно посредством спорна акция в Туитър на тематика Червената шапчица.

????Attacks on livestock by, bears and lynxes have increased in Europe, putting farmers’ livelihoods at risk.

❗️Current measures are not enough!

Good monitoring is essential for successful large carnivore management.

We called for a debate to find solutions.
— EPP Group (@EPPGroup)
В края на ноември Европейският парламент също одобри необвързваща резолюция, призоваваща за намаление на статута на отбрана на вълците, с цел да помогне на животновъдния бранш.

Междувременно фон дер Лайен може да се сблъска със опозиция от нейната гилдия от комисари в натиска си да преразгледа защитния статут: комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс е последовател на отбраната на огромните хищници и неотдавна отбрани настоящото законодателство на Европейски Съюз по въпроса против рецензии от голям брой държави-членки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР