Германският производител на спортни стоки Adidas намали наполовина прогнозата си

...
Германският производител на спортни стоки Adidas намали наполовина прогнозата си
Коментари Харесай

Adidas намали наполовина прогнозата за годишна печалба след раздялата с Йе

Германският производител на спортни артикули Adidas понижи на половина прогнозата си за годишна облага, откакто се раздели с рапъра и фешън дизайнер Кание Уест поради антисемитските му мнения,  оповестява Business Insider.   Изданието цитира прессъобщение на компанията, съгласно което чистите доходи за 2022 година ще бъдат към 250 милиона евро, обратно на плануваните 500 милиона евро на 20 октомври – пет дни преди формалното преустановяване на връзките с Уест след деветгодишно партньорство.   Adidas показва, че преразгледаната прогноза се дължи на отрицателните данъчни последствия през третото тримесечие, свързани с решението на компанията да приключи партньорството с линията на рапъра Yeezy. Високата сезонност на бизнеса на Adidas с марката Yeezy, чиито продажби нормално порастват през четвъртото тримесечие, също са част от аргументите за редуцираната прогноза. Компанията също по този начин регистрира закъснение в потребителското търсене на западните пазари, както и утежняването на китайската търговия и веригите за доставки. 

В края на предишния месец Кание Уест, който към този момент употребява артистичния псевдоним Йе, сподели, че е изгубил 2 милиарда $ за един ден вследствие на поредност от отводи на компании да работят с него след изявленията му. Сред тях са Gap и Balenciaga. 
Основната загуба за артиста е нанесена от разтрогването на контракта с Adidas, който трансформира линията на Уест Yeezy в бранд. Според оценките, облеклата Yeezy съставляват 8% от общия размер продажби на най-голямата европейска компания за спортно облекло.   Оперативният марж на Адидас, показващ какъв брой облага прави компанията за всеки $ продажба, също падна от 4% на 2,5%, след прекратяването на контракта с марката Yeezy.    Акциите на Adidas нарастнаха с 2,8% във Франкфурт в сряда, само че са изгубили повече от половината от цената си от началото на годината, разяснява Business Insider.   Във вторник компанията съобщи, че Бьорн Гулден, основен изпълнителен шеф на съперника Puma, ще стане новия изпълнителен шеф на Adidas през януари. Той ще размени Каспер Рорстед, който управлява Adidas от 2016 година и разгласи напускането си през август.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР