Германският производител BMW откри нова глава в своя история, която

...
Германският производител BMW откри нова глава в своя история, която
Коментари Харесай

BMW показа най-мощния си и най-тежък спортен автомобил

Германският производител BMW откри нова глава в своя история, която стартира с хибриден суперкросоувър. Той се отличава от моделите на M-подразделението освен по задвижващата система, само че и с ексцентричните си дизайнерски решения, както и с неповторимото име.

BMW XM стана и първият самостоятелен М-модел за съвсем 45 години история, тъй като дългият 5,1 метра кросоувър няма аналог измежду колите на " баварците ". Серийната версия значително повтаря миналогодишния първообраз, като има доста разлики в нюансите, само че общата идея е непокътната. След забележимите опростявания са обичайни дръжки на вратите и по-обичайната форма на фаровете.

Новият XM е съпоставим по размери с BMW X7, като междуосието на двата кросоувъра е същото - 3105 мм, само че суперхибридът е с 4 см по-къс, с 0.5 см по-широк и с 5 см по-нисък. Приемствеността с предходната неповторима разработка на BMW M - спортния M1 от края на 70-те години на ХХ век, се реализира посредством лазерно гравирани лога от противоположните страни на задното крило.

Неочаквано дизайнерско решение е залагането на златни детайли. Горният борд на прозорците, линията на перваза на прозореца, облицовката на решетката, детайлите на дифузора и спиците на опционалните 23-цолови джанти са направени в контрастност с цвета на колата. Люкът за зареждане на BMW XM е ситуиран в предния ляв калник и е открит, с цел да подчертае електрификацията на автомобила.

Под капака на суперкросоувъра е подложен познатият 4,4-литров V8 мотор (489 к.с., 650 Nm), който работи дружно с електромотор с мощ 196 к.с. (въртящ миг 280 Nm), вграден в 8-степенната автоматизирана скоростна кутия и система за задвижване на всички колела. Пиковата мощ е 652 к.с. (и 800 Nm), което разрешава на новия артикул да се назова

 

най-мощния сериен М-модел на BMW

 

Динамичното показване никога не е рекордно за марката. Ускорението от място до 100 км/ч лишава 4,3 секунди, а оптималната скорост е 250 или 270 км/ в час (при прибавяне на M Driver`s package). Така новият флагман на спортното поделение на BMW се оказва по-бавен от нехибридния X5 M/X6 M с добавка Competition към името и това не е изненадващо, защото личното тегло на автомобила е цели 2750 кг.

От BMW крият, че XM ще бъде

 

най-тежкият им автомобил в историята,

 

само че пък има три неща, които би трябвало да зарадват почитателите. Първо, суперхибридът е оборудван с батерия от 25,7 кВт/ч, която ще разреши изминаване до 88 км (по цикъла WLTP), без да се започва моторът с вътрешно горене. Второ, разходът на гориво в комбинирания цикъл на изцяло зареден кросоувър няма да надвишава 1,6 л/100 км. Трето - обещаната топ версия Red Label със 745 к.с. и въртящ миг под 1000 Nm е на път, като тя би трябвало да бъде освен тежка, само че и бърза.

Сред мощните страни на новия модел са още идеалното статично систематизиране на тежестта 50:50 и свръхлуксозният интериор. По отношение на архитектурата всичко е доста сходно на обновеното BMW X7 - съвсем същите карти на вратите, сходна мултимедийна система iDrive 8, еднакъв челен панел и централен тунел.

Все отново XM се отличава с закрепен джойстик на трансмисията, декора и материалите в интериора. Автомобилът е декориран с кожа в цвят кафе и тъмносиня напа, а за атмосферата в купето дават отговор освен контурното осветяване, само че и стоте светодиода в " скулптурния " таван.

Интересното е, че за XM е определена естествена кожа, а не неестествен сурогат. Важен колорит е оформлението на салона по скица 2+3 седалки, като трети ред не е очакван.

Производството на BMW XM ще стартира преди края на годината в американския цех на марката. Базовият кросоувър ще коства $160 000, до момента в който версията със 745 к.с. ще стартира от $185 000, като ще се доплаща за персонализиране на интериора, 23-цолови джанти и специфичен фон.

За съпоставяне, BMW X6 M коства в Съединени американски щати към $114 000 $, до момента в който топверсията на X7 –M60i, може да бъде закупена за $103 000.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР