Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за
Коментари Харесай

Германският президент поиска прошка от полския народ 80 години след началото на Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска амнистия от полския народ за най-кървавия спор в човешката история, по време на гала в полския град Велюн, където паднаха първите бомби след началото на Втората международна война преди 80 години, оповестява „ Фокус”.

„ Прекланям глава пред жертвите от офанзивите над Велюн. Прекланям глава пред полските жертви от немската робия. Искам амнистия. “, сподели Щайнмайер на полски и на немски език по време на церемонията.
Безсмъртният полк: Памет за жертвите във Втората международна война Наследниците на починалите на фронта дефилират с техни фотоси в ръце
Церемонията стартира с минута безмълвие в 4:40 ч. сутринта, точният час когато, съгласно оживелите са паднали първите бомби на немската авиация. Почти по едно и също време с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни хранилища покрай Гданск. Тези събития поставят началото на Втората международна война, написа Българска телеграфна агенция.

Полският президент Анджей Дуда подсети, че Втората международна война е почнала с военно закононарушение. Нарочно са били бомбардирани мирни жители в град без войска или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

Той акцентира, че историята не би трябвало да бъде забравяна, с цел да може нищо сходно да не се случва повече където и да е по света.
Отбелязваме 75 година от десанта в Нормандия (СНИМКИ) Повече от 150 хиляди бойци отплават към брега на Франция, с цел да останат вечно в историята като герои
При бомбардировките на Велун умират към 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст. През Втората международна война умират 6 млн. полски жители, в това число 3 млн. полски евреи.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, немската канцлерка Ангела Меркел и доста други международни водачи ще участват на основните церемонии във Варшава. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп анулира присъединяване си поради приближаването на урагана „ Дориан”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР