Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Тбилиси,

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Тбилиси,
Коментари Харесай

Германският президент отхвърли критиките към плана си за конфликта в Украйна

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещаване в Тбилиси, отхвърли обвиняванията, че препоръчаният от него механизъм за деблокиране на договарянията за споразумяване на спора в Източна Украйна е повлиян от Русия, съобщи ДПА.

Някои среди в Киев подлагат на критика така наречен формула Щайнмайер, която той бе предложил още до момента в който беше външен министър на страната си. Тя планува поради организирането на локални избори да се даде краткотраен специфичен статут на източните райони, където Русия поддържа сепаратистките сили, предава Българска телеграфна агенция.

Преговорите в Париж преди три години в така наречен Нормандски формат навлязоха в задънена улица, сподели през днешния ден Щайнмайер в грузинската столица. По думите му, въпреки че плановете, които е трябвало да бъдат осъществени съгласно Минските съглашения от 2014 година, да са били ясно дефинирани, нужните стъпки за тази цел са се оказали " прекомерно огромни " за двете страни.

Ето за какво въпросната формула не е нищо повече от опит " огромните стъпки, които никоя от страните не желае да направи, да бъдат превърнати в по-малки стъпки ", изясни Щайнмайер. По думите му е било планувано след това тези по-малки стъпки да бъдат контрактувани всъщност, както и тяхната последователност.

Вчера няколко хиляди души демонстрираха в Киев против даването на специфичен статут на Донбас. " Формулата Щайнмайер " планува организирането на локални избори в Донецка и Луганска област, като в деня на гласуването ще важи краткотраен специфичен статут за двата района. Ако Организацията за сигурност и съдействие в Европа признае изборите за действителни, този статут ще залегне в украинската конституция. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР