Германският парламент прие днес необвързваща резолюция, призоваваща правителството на канцлерката

...
Германският парламент прие днес необвързваща резолюция, призоваваща правителството на канцлерката
Коментари Харесай

Германският парламент призова за забрана на "Хизбула"

Германският парламент одобри през днешния ден необвързваща резолюция, призоваваща държавното управление на канцлерката Ангела Меркел да забрани всички действия на немска територия на подкрепяното от Иран придвижване " Хизбула ", съобщи " Ройтерс ". Призивът се насочва поради " терористичните действия " на " Хизбула ", по-специално тези в Сирия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резолюцията бе подкрепена от консерваторите на Меркел, от техните съдружни сътрудници социалдемократите и от опозиционната партия Свободни демократи. Необвърващата резолюция ще усили натиска върху немското държавно управление да работи.

В него се споделя, че Германия ще би трябвало да се откаже от актуалната си политика на разграничение сред политическото крило на " Хизбула " и военните им елементи, които се борят дружно с армията на Башар ал Асад в Сирия. " Долната парламентарна камара приканва държавното управление да забрани Хизбула и да не толерира никаква активност на негови представители в Германия ", се споделя в документа.

В него се хвалят напъните на немското държавно управление да предприеме дейности против поддръжниците на " Хизбула ", обвинени в набирането в Германия на средства за ливанското шиитско придвижване. В документа обаче се добавя, че тези ограничения не са били задоволителни.

" Признание на унищожителния интернационален тероризъм "

Съединени американски щати и Израел приканиха Германия да забрани напълно " Хизбула ". Англия вкара през февруари нормативен акт, определящ " Хизбула " като терористична организация, поради военните й действия в Сирия, Ирак и Йемен. Европейски Съюз счита единствено военното крило на Хизбула за терористична организация, само че не и политическото му крило. След гласуването посланикът на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел съобщи, че резолюцията е " самопризнание на унищожителния интернационален тероризъм на " Хизбула ". " Цялата конструкция на " Хизбула " е съизвършител в тероризъм, " сподели посланикът на Израел в Берлин Джереми Исахароф.

Резолюцията на Народното събрание следва изявления в немския издания като " Шпигел ", съгласно които държавното управление в Берлин възнамерява да забрани групировката. Представители на кабинета отхвърлят, че такава възбрана би била цялостна. Според ДПА управляващите сега вземат решението дали напълно да забранят организацията.

Подобна стъпка в същото време би наляла масло в огъня на недоволството в Ливан, където подкрепян от " Хизбула " (действаща там като една от основните политически партии) претендент за министър председател бе повдигнат в опит да се постави завършек на политическата рецесия от последните месеци и на нестихващи митинги.

Оценки на немското разузнаване сочат, че в страната има към 1050 членове и поддръжници на " Хизбула ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР