Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че рискът от руска ядрена

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че рискът от руска ядрена
Коментари Харесай

ISW: Продължават разминаванията за войната между Кремъл и анализатори

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че рискът от съветска нуклеарна ескалация сега е невисок, с което частично удостовери предходните оценки на ISW. Шолц съобщи, че " Русия е спряла да заплашва да употребява нуклеарни оръжия ", защото интернационалната " алена линия " е съдействала за " слагането на край " на съветските закани за нуклеарна ескалация на 8 декември.

Това се показва в разбор на обстановката в Украйна от Института за проучване на войната (ISW), който до момента доста пъти е уточнявал, че съветската нуклеарна ескалация в Украйна е малко евентуална.

На 7 декември съветският президент Владимир Путин повтори формалната позиция на Русия във връзка с нуклеарните оръжия, в това число политиката на Русия за неупотреба първи.

Изявленията както на Шолц, по този начин и на Путин, поддържат предходната оценка на ISW, че присъединяване на съветски публични лица в " дрънкането " на нуклеарни оръжия е част от осведомителна интервенция, имаща за цел да подкопае поддръжката на Запада за Украйна. Руските публични лица в действителност нямат желание фактически да ги употребяват на бойното поле.

Кремъл евентуално не се е отказал от своите максималистични цели  в Украйна, макар първото удостоверение на представителя на Кремъл Дмитрий Песков, че настоящата териториална цел на Москва е да завладее изцяло четири отчасти окупирани украински области. Песков се възползва от желанието на Запада за договаряния на 8 декември, когато разшири забележките на съветския президент Владимир Путин от 7 декември по отношение на придобиването на нови съветски територии. Той съобщи, че една от главните цели на съветската специфична военна интервенция в Украйна е отбрана на жителите на Югоизточна Украйна и Донбас.

Песков също по този начин означи, че  не се водят диалози за анексиране на нови територии,  които сега не са под съветска частична окупация, защото има към момента доста работа за извършване за цялостното " освобождение " на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Той обаче повтори, че Кремъл към момента преследва своите цели за " демилитаризация " и " денацификация " в Украйна, което удостоверява, че Русия към момента преследва промяна на режима ( " денацификация " ) и елиминиране на способността на Украйна да устои на бъдещи съветски офанзиви или напън ( " демилитаризация " ).

С други думи, задачите на Кремъл не престават да остават непроменени от момента на изтеглянето на Русия от региона на Киев. Коментарите на Песков  не бяха отклоняване от съветските военни цели или претенции.

Позоваването на Путин на съветската имперска история на 7 декември и неотдавнашните му забележки по отношение на ролята на Русия като единствената " гаранция на украинския суверенитет "  са спомагателни индикатори, че Кремъл слага условия за продължителна война , ориентирана към премахване на украинския суверенитет.

Путин може съзнателно да дистанцира своята изразителност от нереалистичните претенции на националистите за съветските военни старания в Украйна. Той съобщи на 8 декември, че с цел да помогне на Русия да извърши военните си цели, руснаците  би трябвало да спрат да вземат участие в борби на осведомителния фронт  и да подтиснат импулсите си да имат вяра на подправена и изтекла информация.

Путин добави, че има доста звук в осведомителното пространство по отношение на ракетната акция на Русия против украинската енергийна инфраструктура и съобщи, че съветските удари са ответни ограничения след хипотетичната украинска офанзива против Керченския мост, обстрела на АЕЦ " Курск ", и незаинтересоваността на Украйна да дава вода на град Донецк. Известен блогър дефинира мненията на Путин за разочароващи и яростно изтълкува изказванията на Путин, че  Кремъл не е възнамерявал да удари украинската инфраструктура,  ако офанзива против Керченския мост не се случи.

Кремъл от ден на ден се пробва да преориентира публичното мнение в интерес на своите публични известия и изказването на Путин от 8 декември може да има за цел да понижи или маргинализира милблогърите, с цел да възвърне чувството, че Кремъл поддържа " умерена " и авторитетна позиция. Преди това Путин обществено се е свързвал с блогъри националисти,  но към момента е подложен на критика за това, че не е съумял изцяло да идеологизира Русия.

Путин може да се пробва да сложи под надзор общността на блогърите, като  атакува доверието в нея и насърчи автоцензурата.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 6 ноември, че руснаците би трябвало да слушат информацията за мобилизацията от Путин и съветското министерство на защитата (МО), когато дават отговор на въпрос по отношение на каналите в Telegram.

Въпреки че Путин може също по този начин да обмисля фактически цензуриране на милблогърите, сходни ограничения остават малко евентуални поради продължаващите старания на Путин да поддържа връзки с определени милблогъри. Изявлението на Путин от 8 декември също може да бъде образец за неприятна дисциплинираност на известията, която не съумя да изясни възходящите недоволства на съветските милиблогъри по отношение на неуспеха на Москва да се оправи с възприеманата украинска опасност против Русия.

От друга страна, почитан чиновник на Кремъл изясни за какво Кремъл за първи път толерира рецензии от провоенната общественост на съветските военни блогъри. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова загатна, че  Кремъл разрешава друго отразяване на войната, с цел да поддържа обединен политически мироглед  - като евентуално има поради продължаващата поддръжка на блогърите за визията на Путин за завладяване на цяла Украйна. Захарова също допусна, че Кремъл не е заинтригуван от налагането на абсолютистки осведомителни политики, защото другите гласове разрешават на Кремъл да следи другите отзиви и тяхното въздействие в обществото.

Изявленията на Захарова са искрено самопризнание за желанието на Кремъл  да се хареса на по-широката националистическа аудитория за сметка на  доверието в съветското Министерство на защитата (МО), както ISW от дълго време означи.

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати генерал  Марк Мили съобщи, че боевете в Украйна може да се засилят тази  зима макар скорошното понижаване на темпото на бойните дейности от есента, с което ненапълно удостовери прогнозите на ISW.

Оценката на Мили обаче се разминава с прогнозата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс от 3 декември,  че темпото на войната в Украйна ще се забави през зимата , тъй че боевете да могат да се възобновят напролет на 2023 година

Друга значима тематика, която продължава да се дискурира,  е обстановката към Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Украински публични лица обявиха на 8 декември, че съветските сили в допълнение милитаризираха  ЗАЕЦ. Украинската държавна организация за нуклеарна енергетика " Енергоатом "  съобщи на 8 декември, че съветските сили са трансферирали няколко системи за РСЗО " Град " покрай реактор номер 6 и зоната за изсъхнало предпазване на гориво в АЕЦ.

" Енергоатом " съобщи, че съветските сили най-вероятно възнамеряват да употребяват системите " Град ", с цел да ударят Никопол и Марханец, Днепропетровска област  - покрай ежедневните цели на съветския обстрел към този момент.

ISW заяви за предходни данни, потвърждаващи, че  съветските сили са съхранявали военно съоръжение, в това число муниции , бронетранспортьори, зенитни оръдия и други въоръжения на територията на АЕЦ.

Разгръщането на ново съоръжение в АЕЦ може да е опит да се успокоят продължаващите спекулации измежду съветските националистически военни блогъри за допустимо съветско евакуиране от АЕЦ,  което Кремъл отхвърли два пъти през последните 10 дни.

Противоречивите вести към мобилизацията в Русия  също не престават да намират място в анализите.

Служител на съветско държавно управление загатна, че  думата на съветския президент Владимир Путин е закон, когато става въпрос за военна готовност  на съветски жители. Руското без значение издание Meduza заяви на 8 декември, че съветският сенатор Андрей Клишас е декларирал, че Русия няма потребност от готовност или президентски декрет за публично преустановяване на мобилизацията, тъй като няма по-голяма мощ от думата на Путин. Клишас твърди, че съветският народ възприема известието на Путин за края на мобилизацията за  повече от формален декрет.

ISW разгласи на 22 ноември,  че е малко евентуално Путин да издаде президентски декрет за преустановяване на мобилизацията , защото прекратяването на интервала на готовност публично ще изисква демобилизация в сходство с съветския закон за готовност, което не е преференциално за Кремъл.

Украински публични източници и съветски самостоятелен медиен източник обаче оповестиха, че  мобилизацията продължава в Русия и окупираните територии.  Представител на Главното ръководство на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов съобщи на 8 декември, че мобилизацията в Русия продължава и означи признаци, които допускат, че съветските чиновници се готвят за по-мощни талази, форми, способи, системи за отчитане " за идващия мобилизационна вълна.

Това може да е намек  към стартирането на електронна база данни, за която ISW заяви по-рано.

Руски опозиционен източник заяви, че съветски чиновници са присъединили чиновници на Московската жилищна администрация в разпространяването на призовки в Москва. В отчета се показва, че служителите  са длъжни да раздават по 80 призовки на тримесечие  и да работят с военната работа при отсрочвания.

Кремъл може също да слага условия за активизиране на украински мъже в окупираните от Русия територии. Юсов съобщи, че съветските сили обсъждат  опцията за активизиране на 17-годишни украинци в окупираните територии.

Украинският общоприет щаб също заяви, че съветските окупационни чиновници възнамеряват да активизират поданици в окупираната Запорожка област, с цел да попълнят съветските загуби и означи, че  съветските окупационни чиновници са почнали да приканват мъже  на военна възраст в Мелитопол в центровете за набиране на военни.

Руските сили не престават да демонстрират признаци на неприятна дисциплинираност, здраве и морал. Украинският общоприет щаб заяви, че  към 20 някогашни пандизчии, настоящи на фронтовата линия  близо до Ясинувата, Донецка област, са дезертирали, до момента в който частта им е била пренос.

Украинският общоприет щаб добави, че съветските сили са умъртвили минимум трима от дезертьорите и че интервенцията по издирването на останалите продължава. Руски източник заяви, че съветски чиновници търсят дезертьори в Астраханска, Ростовска и Волгоградска области, както и в Република Калмикия.

Такива чести случаи на дезертьорство  са в несъгласие с изказването на Путин, че по-малко военни бягат  от фронтовите линии по време на срещата му със Съвета за гражданско общество и права на индивида (HRC) на 7 декември. Путин също твърди, че информацията, която циркулира, че съветските сили стрелят по дезертьори за овакантяване на позиции в Украйна е подправен и няма съображение.

Руски блогър твърди, че  повече съветски военнослужещи са починали от  злополука с алкохол, в сравнение с от украински офанзиви. Друг съветски източник заяви, че мъж е направил опит за самоубийство в Москва, с цел да избегне военна работа.

Русия продължава  да страда от напрежението на неприятно извършена готовност  и неподкрепящо държавно управление, макар че съветски публични лица отхвърлят сходни изказвания. Украинският общоприет щаб заяви на 8 декември, че съветските окупационни чиновници в Луганска област реорганизират обособени елементи, с цел да основат правно съображение да откажат на роднините на починали съветски военнослужещи в тези елементи обещаната отплата.

Известният съветски блогър и скорошно попълнение в Руската комисия по правата на индивида, Александър " Саша " Котс, съобщи, че желае да се оправи с продължаващите  проблеми с неналичието на връзка, заплащания и  недостатъчните доставки и съоръжение в съветските сили по време на срещата на Путин с Комитета за правата на индивида на 7 декември, само че не съумя да го направи заради ограничавания във времето.

Признанието на Котс за продължаващи логистични проблеми в съветските въоръжени сили  е директно несъгласие на изказването на Путин от 7  декември, че съветските публични лица са решили проблеми с даването на поддръжка и съоръжение на активизирания.

Руски източник заяви на 7 декември, че съветски мобилизиран военнослужещ от Кузнецк, Пензенска област, се обадил в радиошоу, с цел да каже на губернатора на Кемеровска област Сергей Цивильов, че фамилията му  не получава безплатните въглища, които локалното  правителство авансово е дало обещание. Съобщава се, че Цивильов е заречен да компенсира фамилията за всички пари, които са похарчили преди този момент за въглища. Друг съветски източник заяви, че  напъните за групово финансиране за съветската войска не престават.

Руските окупационни управляващи  засилиха ограниченията за сигурност в окупираните от Русия територии . Украинският център за опозиция заяви, че групи от Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) са пристигнали в южните окупирани от Русия територии, с цел да търсят украински партизани и подземни съпротивителни мрежи, посредством радиоелектронно разузнаване, подслушване и интернет наблюдаване.

Заместник-председателят на окупационната администрация на Запорожка област Владимир  Рогов съобщи, че съветските сили са засилили ограниченията за сигурност в Запорожка област , с цел да предотвратят украински " терористични дейности " и организират претърсвания в цялата област благодарение на сътрудници.

Множество съветски източници  споделиха видеозаписи, показващи по какъв начин чиновници на съветската ФСБ задържат  и разпитват лица, за които се счита, че оказват помощ на украинските специфични служби в окупирания от Русия Севастопол, Крим.

ISW по-рано заяви, че  неприятната съветска оперативна сигурност е разрешила  украинските партизански офанзиви.

Руските окупационни управляващи не престават напъните за определяне на законов надзор върху украинските жители в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви, че окупационните чиновници възнамеряват да усилят броя на чиновниците в Руския следствен комитет (главният федерален проверяващ орган в Русия)  с 44 000 души, заради пропуски в административния потенциал, свързани  с нелегално анексираните от Русия украински територии.

Центърът акцентира, че работата на съветския Следствен комитет в Украйна ще поддържа репресиите на Кремъл против украински жители. Руски източник заяви, че в срещата на Комитета по правата на индивида на 7 декември е зародила полемика, стартирана от служителя на ДНР Елена Шишкина, по отношение на неспособността на съветските съдилища да одобряват тъжби от украинци, наказани за държавна измяна, шпионаж и финансиране, подкрепяне и съучастничество в тероризма по украинско закон в окупираните от Русия територии.

Източникът твърди, че  Путин е признал нуждата от поправяне на  тази обстановка и е наредил на съветската Генерална прокуратура да реши казуса.

Руските окупационни управляващи не престават да консолидират икономическия и административен надзор върху окупираните от Русия територии. Окупационният началник на Запорожка област Евгений Балицки заяви, че  окупационните чиновници са основали " Център за подготвеност " в региона  на селскостопанското съдействие в Запорожка област.

Балицки твърди, че Центърът разрешава на украинските фермери да ускорят подаването на документи за поддръжка от съветското държавно управление и да се съветват по данъчни въпроси. Балицки твърди, че окупационното държавно управление на Запорожка област възнамерява последователно да вкара ограничения за земеделска поддръжка в региона, като даване на преференциални заеми и обезщетителни дотации. Ръководителят на окупационния отдел на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че се е срещнал с окупационни чиновници и са разискали бюджетните разноски на окупационната администрация от август до декември, отбелязвайки, че единствено 46% от бюджета е бил употребен.

Салдо съобщи, че част от останалите пари ще отидат на жителите като обществени заплащания до 25 декември и съобщи, че ще обезпечи доставката на съветски банкови карти на поданици, които нямат съветски банкови сметки. Окупационните управляващи евентуално дават обещание спомагателни заплащания и дават банкови карти в опит да завършат рублизацията в окупираните украински територии. Салдо също по този начин твърди, че неговата администрация възнамерява да сътвори осем многофункционални центъра за даване на  200 разнообразни услуги за локалните поданици, най-вече за   подкрепяне при подаването на съветски регистрационни документи . Салдо разгласи основаването на районен клон на политическата партия " Единна Русия " в окупираната Херсонска област.

Той твърди, че партията  ще реши проблемите, свързани с съветските интеграционни документи и ще изгради  инфраструктура в района, евентуално в опит да принуди повече украинци да одобряват съветски паспорти и други документи.

Източник: News.bg

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР