Германският канцлер Ангела Меркел припомни в Унгария важността на хуманната“

...
Германският канцлер Ангела Меркел припомни в Унгария важността на хуманната“
Коментари Харесай

Меркел и Орбан отбелязаха 30 години от падането на Желязната завеса

Германският канцлер Ангела Меркел напомни в Унгария значимостта на „ хуманната “ Европа по време на церемонията по отбелязването на 30-ата годишнина от рухването на Желязната завеса през 1989 година – основен миг в обединяването на Стария континент, оповестява Агенция Франс Прес.
Застанала до унгарския министър председател Виктор Орбан, с който през последните години влезе в остри разногласия по въпросите за имиграцията, Меркел съобщи, че " Паневропейския пикник ", състоял се на австро-унгарската граница през 1989 година отразява полезностите на " солидарността, свободата и хуманността на Европа ".
Двамата водачи участваха на църковна работа в град Шопрон, където означиха годишнината от пикника, по време на който близо 600 източногерманци пресичат границата и бягат на Запад - първото сходно всеобщо бягство от построяването на берлинската стена през 1961 година, изиграло основна роля при рухването ѝ три месеца по-късно.
Церемонията е извънредно рядка среща сред двамата от " великите оживели в европейската политика " – Меркел е отпред на Германия от 2005 година, а Орбан ръководи Унгария от 2010 година. Тяхната последна двустранна среща беше през юли 2018 година, когато Орбан направи първото си от 3 години посещаване в Берлин.
Това беше неловка среща, по време на която техните разлики излязоха на показ, като Меркел упрекна Орбан, че не е показал " човещина " със своята сурова антимиграционна политика. Тогавац Орбан остро подлага на критика Меркел за решението ѝ през 2015 година да отвори немските граници за бягащите от зоните на спорове в Близкия Изток.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР